Zupa pieczarkowa - przepis. Dodaj jeden nietypowy składnik, a zaskoczysz wszystkich

Zupa pieczarkowa - przepis na nią jest prosty, a to jeden z bestsellerów obiadowych w polskich domach. Zupa pieczarkowa jest pyszna, sycąca i łatwa w przygotowaniu, a jeden niezwykły dodatek sprawi, że zupa pieczarkowa zupełnie odmieni swój smak i od teraz zawsze już będziesz gotować ją w ten sposób.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Zupy regularnie goszczą na obiad w polskich domach, a ich różnorodność sprawia, że nie ma monotonii. Są jednak takie zupy, którymi nie sposób się znudzić, takie są pyszne. Jedną z takich zup jest zupa pieczarkowa. Zupę pieczarkową uwielbiamy nie tylko za smak, ale również za prostotę wykonania, dlatego gości ona tak często na naszych stołach. Dodanie jednego niezwykłego składnika zupełnie odmieni przepis na zupę pieczarkową. Serek topiony sprawi, że zupa pieczarkowa nabierze delikatności i pysznego, kremowego smaku.  

5Selective,Focus.,Soft,Focus.,A,Plate,Of,Pancakes,In,APrzepis na naleśniki Ewy Wachowicz. Pamiętaj o tym etapie

Zupa pieczarkowa - przepis:

Składniki:

  • Kilogram pieczarek
  • Dwa litry bulionu drobiowego (może być również warzywny)
  • 300 g serka topionego bez dodatków
  • 2 spore cebule
  • dwie łyżki masła
  • Przyprawy - pieprz i sól
  • Zioła - tymianek lub oregano
  • Makaron nitki lub wstążki

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania: 

KapuśniaczkiBlogerka podzieliła się przepisem na kapuśniaczki. Jak je zrobić?

  1. Pieczarki należy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy ją na maśle.
  3. Następnie dodajemy pieczarki, delikatnie je solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Warto zostawić kilka podsmażonych pieczarek do dekoracji.
  4. Przygotowany wcześniej bulion zagotowujemy w garnku i dodajemy do niego pieczarki z cebulą.
  5. Odlewamy z garnka odrobinę bulionu i dokładnie rozprowadzamy w niej serki. Następnie dodajemy do garnka i dokładnie mieszamy.
  6. Całość gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. 
  7. Zupę pieczarkową podajemy z makaronem - świetnie sprawdzą się nitki, wstążki, ale mogą być także świderki.
Zobacz wideo

Tak przygotowana kremowa zupa pieczarkowa stanie się absolutnym hitem obiadowym w twoim domu. Przygotuj ją już dziś, a zobaczysz, że zniknie z talerza w kilka minut.

Wskazówka: Zupę pieczarkową możesz również zblendować. Wtedy świetnie będzie smakować z grillowaną bagietką. 

Więcej o: