Blogerka podzieliła się przepisem na obłędne kapuśniaczki. Dodajemy do świątecznej listy

Kapuśniaczki to bardzo dobry dodatek do czerwonego barszczu. Bułeczki są pyszne i proste do upieczenia. Popularna blogerka poleca łatwy przepis na drożdżowe bułeczki z kapustą. Jak je zrobić?

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Czerwony barszczyk to zupa, które doskonale rozgrzeje nie tylko w święta. A co podać do niej? Monika Molecka, autorka bloga "Pysznie czy przepysznie" i instagramerka, poleca prosty przepis na rewelacyjne kapuśniaczki. Do dzieła!

Kapuśniaczki - przepis

Składniki (na ok. 50 sztuk):

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550),
  • 250 ml mleka,
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 1 białko jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru

Na nadzienie:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek,
  • sezam albo mak do posypania

Jak zrobić kapuśniaczki?

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, mleko podgrzewamy (by było ciepłe, ale nie gorące). Do miseczki wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęły pracować.

Zobacz wideo

Do mąki dodajemy olej, białko, jogurt, sól i podrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez 40 minut.

Przygotowujemy nadzienie. Kapustę umieszczamy w garnku. Wrzucamy do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Podlewamy wodą i gotujemy, aż kapusta zmięknie.

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na złoto na odrobinie masła. Ugotowaną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy. Następnie kroimy ją i dodajemy do niej cebulkę, a także posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowujemy kapuśniaczki. Ciasto po wyrośnięciu podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 6 cm. Na każde kółko nakładamy porcję farszu, a następnie zlepiamy boki na kształt trójkąta.

Kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym żółtkiem, po wierzchu posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15-18 minut.

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA