Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Czerwony barszczyk to zupa, które doskonale rozgrzeje nie tylko w święta. A co podać do niej? Monika Molecka, autorka bloga "Pysznie czy przepysznie" i instagramerka, poleca prosty przepis na rewelacyjne kapuśniaczki. Do dzieła!
Składniki (na ok. 50 sztuk):
Na ciasto drożdżowe:
Na nadzienie:
Dodatkowo:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, mleko podgrzewamy (by było ciepłe, ale nie gorące). Do miseczki wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęły pracować.
Do mąki dodajemy olej, białko, jogurt, sól i podrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przez 40 minut.
Przygotowujemy nadzienie. Kapustę umieszczamy w garnku. Wrzucamy do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Podlewamy wodą i gotujemy, aż kapusta zmięknie.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na złoto na odrobinie masła. Ugotowaną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy. Następnie kroimy ją i dodajemy do niej cebulkę, a także posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy kapuśniaczki. Ciasto po wyrośnięciu podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 6 cm. Na każde kółko nakładamy porcję farszu, a następnie zlepiamy boki na kształt trójkąta.
Kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym żółtkiem, po wierzchu posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15-18 minut.