Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl
Zupa grochowa jest bez wątpienia jednym z częściej gotowanych dań obiadowych w polskich domach. Nic dziwnego - jest pożywna, sycąca i aromatyczna, idealna zatem na jesienne i zimowe dni. Istnieje pewien spór o grochówkę, gdzie to danie najlepiej smakuje: jedni uważają, że w wojskowa grochówka nie ma sobie równych, dla innych najlepsza grochówka to ta, którą robiła babcia. Dziś mamy dla ciebie przepis na naprawdę pyszną zupę grochową, bez wątpienia jej smak zachwyci wszystkich, pod warunkiem, że zadbasz o rodzaj mięsa, na którym ją ugotujesz - wędzone żeberka z dodatkiem wędzonych kości to sposób na sukces w gotowaniu grochówki.
Zupa grochowa - przepis:
Składniki:
- 1,5 szklanki żółtego łuskanego grochu
- około 700 g żeberek wieprzowych
- około 300 g kości wieprzowych wędzonych
- 200 g kiełbasy wędzonej
- 2,5 litra bulionu
- 1 duża marchewka
- 500 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól i pieprz
Zupa grochowa - sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej namocz groch w miseczce z wodą. Przygotuj także bulion, może być wieprzowy, jednak drobiowy też się świetnie sprawdzi.
- Przygotowany wcześniej bulion zagotuj i dodaj namoczony i przecedzony groch. Żeberka i kości wędzone pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Całość gotuj na mniejszym ogniu pod przykryciem około godziny.
- Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni, aż zacznie oddawać tłuszcz. Następnie dodaj ją do garnka.
- Obraną marchewkę pokrój w plasterki a ziemniaki w kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy. Gotuj przez około pół godziny, aż do miękkości warzyw.
- Dodaj do zupy łyżkę przetartego majeranku, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze 5 minut. Gorącą zupę grochową podawaj z kromką domowego chleba.
Jeśli chcesz, by twoja zupa była bardziej treściwa - zamiast wędzonej kiełbasy możesz dodać wędzony boczek. Ten dodatek sprawi, że twoja grochówka będzie miała niepowtarzalny smak i wspaniały aromat wędzonych mięs.