Zupa grochowa - przepis jest prosty. Trzeba jednak zwrócić uwagę na rodzaj mięsa

Zupa grochowa to obiadowa klasyka w wielu polskich domach. Gęsta, aromatyczna zupa świetnie syci i rozgrzewa. Co należy zrobić, by twoja zupa grochówka idealna? Mamy na to sposób - wystarczy zadbać o odpowiedni rodzaj mięsa. Zapraszamy do przepisu na przepyszną zupę grochową.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Zupa grochowa  jest bez wątpienia jednym z częściej gotowanych dań obiadowych w polskich domach. Nic dziwnego - jest pożywna, sycąca i aromatyczna, idealna zatem na jesienne i zimowe dni. Istnieje pewien spór o grochówkę, gdzie to danie najlepiej smakuje: jedni uważają, że w wojskowa grochówka nie ma sobie równych, dla innych najlepsza grochówka to ta, którą robiła babcia. Dziś mamy dla ciebie przepis na naprawdę pyszną zupę grochową, bez wątpienia jej smak zachwyci wszystkich, pod warunkiem, że zadbasz o rodzaj mięsa, na którym ją ugotujesz - wędzone żeberka z dodatkiem wędzonych kości to sposób na sukces w gotowaniu grochówki.

Pyszny, domowy krupnikKrupnik - przepis na domowy jak u babci. Ważna jest kolejność dodania składników

Zupa grochowa - przepis:

Składniki:

  • 1,5 szklanki żółtego łuskanego grochu
  • około 700 g żeberek wieprzowych
  • około 300 g kości wieprzowych wędzonych
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 2,5 litra bulionu
  • 1 duża marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz

Zupa grochowa - sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej namocz groch w miseczce z wodą. Przygotuj także bulion, może być wieprzowy, jednak drobiowy też się świetnie sprawdzi.
  2. Przygotowany wcześniej bulion zagotuj i dodaj namoczony i przecedzony groch. Żeberka i kości wędzone pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Całość gotuj na mniejszym ogniu pod przykryciem około godziny.
  3. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na patelni, aż zacznie oddawać tłuszcz. Następnie dodaj ją do garnka.
  4. Obraną marchewkę pokrój w plasterki a ziemniaki w kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy. Gotuj przez około pół godziny, aż do miękkości warzyw.
  5. Dodaj do zupy łyżkę przetartego majeranku, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze 5 minut. Gorącą zupę grochową podawaj z kromką domowego chleba.

Gęsta zupa fasolowaZupa fasolowa - przepis babci robi furorę. Jak ją zrobić

Jeśli chcesz, by twoja zupa była bardziej treściwa - zamiast wędzonej kiełbasy możesz dodać wędzony boczek. Ten dodatek sprawi, że twoja grochówka będzie miała niepowtarzalny smak i wspaniały aromat wędzonych mięs.

Zobacz wideo
Więcej o: