Ciasto cynamonowe Ewy Wachowicz. Ten przepis ma zapach świąt!

Przyprawy korzenne, jak cynamon czy goździki, nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Warto postawić w tym czasie na proste przepisy, które nie tylko zrobią furorę wśród gości, ale pozwolą też poczuć magię tego wyjątkowego momentu w roku.

Więcej świątecznych przepisów na Gazeta.pl

Pomysłem na niezwykle proste ciasto cynamonowe podzieliła się ostatnio znana z kulinarnych produkcji telewizyjnych Ewa Wachowicz. Jej propozycja ma chrupiącą, słodką skórkę, która sprawi, że będzie to jeden z waszych ulubionych przepisów na święta.

Ciasto cynamonowe Ewy Wachowicz - składniki

  • 1 jajko,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1,25 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 5 łyżek cukru do posypania ciasta.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Ciasto cynamonowe z przepisu Ewy Wachowicz jest niezwykle łatwe. Możemy zacząć od rozgrzania piekarnika do 180 st. C.,

2. Masło w pokojowej temperaturze włożyć do miski, a następnie spienić je mikserem,

3. Do miski dodajemy cukier i ucieramy aż dokładnie wymiesza się z masłem. Następnie dodajemy jajko i miksujemy,

4. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. Wszystko dokładnie mieszamy z mlekiem,

5. Niewielką foremkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką,

6. Do foremki przekładamy wymieszane ciasto. Posypujemy cukrem z pozostałą łyżeczką cynamonu,

7. Pieczemy około 30-40 min.

Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz

Więcej o:
Copyright © Agora SA