Więcej sprawdzonych przepisów najdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Zakwas buraczany jest gwarancją idealnego smaku wigilijnego barszczu. Zakwas jest nie tylko podstawą tego pysznego dania, ale także naturalnym środkiem na wzmocnienie odporności i poprawę pracy jelit. Jak zatem zrobić tę wyjątkową miksturę? Chyba nie ma prostszego przepisu niż nasz.
Sałatka na święta Bożego Narodzenia. Jarzynowa w nowym wydaniu
Zakwas buraczany - przepis:
Składniki:
- około 1 kg buraków (świetnie sprawdzą się te podłużne)
- kilka ząbków czosnku (nie mniej niż 5)
- 3 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 l wody
- łyżka soli kamiennej
Zakwas buraczany - przepis:
- Buraki obierz cienko ze skórki i pokrój w plastry. Jeśli używasz buraków ze sprawdzonego źródła, możesz je tylko wyszorować pod zimną wodą.
- Przygotuj naczynie. Możesz użyć naczynia kamiennego lub większego słoika. Jeżeli używasz słoika, wyparz go i dokładnie osusz. Plastry buraka ciasno ułóż w naczyniu. Między buraki powkładaj przekrojony na pół czosnek, ziela angielskie i liście laurowe.
- Do przegotowanej i ostudzonej wody dodaj łyżkę soli i dokładnie ją rozpuść. Zalej wodą buraki tak, aby woda dokładnie je przykrywała. Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu.
- Zakwas powinien pracować przez około 5 dni. Przez ten czas zaglądaj do naczynia i zbieraj zbierającą się pianę. Po pięciu dniach spróbuj zakwas, czy odpowiada ci smakiem. Ważne jest, by woda cały czas przykrywała buraki. Jeśli odparuje - uzupełnij ją ciepłą, przegotowaną wodą. Gotowy zakwas ma ciemną barwę i charakterystyczny kwaśny smak. Gotowy zakwas przelej do butelek i trzymaj w lodówce.
Gołąbki wigilijne - przepis tradycyjny. Są obłędne, wszystko dzięki kapuście
Zakwas to gwarancja idealnego smaku barszczu, a także gwarancja zdrowia. Polecam samodzielnie przygotować zakwas i codziennie rano wypijać szklankę. Wtedy żadne infekcje nas nie złapią. Smacznego kochani i bądźmy zdrowi!