Więcej przepisów na świąteczne ciasta znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć bez sernika. Przygotowujemy go w różnych wersjach: tradycyjny, bez pieczenia, z kajmakiem, królewski... Słowem: co kto lubi. My zachęcamy, aby w tym roku upiec sernik, który jest połączeniem dwóch pysznych deserów - ciasta czekoladowego oraz puszystej masy serowej. Przed wami sernik Izaura!
Składniki na czekoladowy spód:
Składniki na masę serową:
Składniki na polewę czekoladową:
Sernik Izaura - sposób przygotowania:
Masło roztopić z kakao, cukrem oraz cukrem waniliowym. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. W misce połączyć żółtka z rozpuszczonym wcześniej masłem. Wymieszać i dodać ubitą pianę. Znów delikatnie zamieszać do połączenia się składników. Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać do niej gotową masę.
Teraz masa serowa. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, a później łyżkami, stopniowo dodawać zmielony twaróg. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i sól. Wymieszać, a następnie wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto.
Ciasto z masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na godzinę. W tym czasie można przygotować polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem i mlekiem. Polewamy nią wystudzone ciasto. Na koniec sernik Izaura wkładamy na kilka godzin do lodówki.