Sernik Izaura, czyli ciasto jak telenowela. Jak zrobić ten popularny deser? Mamy przepis

Sernik Izaura to pyszne połączenie masy serowej z ciastem czekoladowym. Jeśli więc nie potraficie zdecydować się, które ciasto chcecie upiec, może po prostu przygotować Izaurę. Wtedy i wilk będzie syty, i owca cała. Podpowiadamy, jak przyrządzić sernik Izaura.

Więcej przepisów na świąteczne ciasta znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć bez sernika. Przygotowujemy go w różnych wersjach: tradycyjny, bez pieczenia, z kajmakiem, królewski... Słowem: co kto lubi. My zachęcamy, aby w tym roku upiec sernik, który jest połączeniem dwóch pysznych deserów - ciasta czekoladowego oraz puszystej masy serowej. Przed wami sernik Izaura!

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik Izaura - przepis

Składniki na czekoladowy spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Składniki na masę serową:

  • kilogram twarogu (mielonego z wiaderka lub zwykłego, ale trzykrotnie zmielonego)
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • odrobina soli

Składniki na polewę czekoladową:

  • tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sernik Izaura - sposób przygotowania:

Masło roztopić z kakao, cukrem oraz cukrem waniliowym. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. W misce połączyć żółtka z rozpuszczonym wcześniej masłem. Wymieszać i dodać ubitą pianę. Znów delikatnie zamieszać do połączenia się składników. Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać do niej gotową masę. 

Teraz masa serowa. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, a później łyżkami, stopniowo dodawać zmielony twaróg. Wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i sól. Wymieszać, a następnie wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto

Ciasto z masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na godzinę. W tym czasie można przygotować polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem i mlekiem. Polewamy nią wystudzone ciasto. Na koniec sernik Izaura wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA