Jak zrobić szybkie śniadanie? Mamy dwa przepisy, które nie wymagają dużego wysiłku

Lubicie jeść śniadanie, ale nie lubicie go przygotowywać? Przybijcie piątkę, mamy to samo. W takiej sytuacji można oczywiście zrobić szybkie kanapki, ale przecież każdy czasem ma ochotę coś zmienić. Mamy dla was dwie fajne propozycje na szybkie śniadanie.

Więcej pomysłów na szybkie śniadania znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Na śniadanie można zjeść po prostu bułki czy kanapki z tym, co akurat mamy w lodówce, a można też trochę zaszaleć. Niektóre potrawy wymagają więcej czasu, inne mniej. Jeśli nie macie mocy i akurat nie za bardzo chce wam się spędzać czas w kuchni na długim szykowaniu porannego posiłku, wypróbujcie dwa przepisy, które wam proponujemy.

Zobacz wideo Siemianka - śniadanie pełne energii i zdrowia

Owsianka - przepis na proste śniadanie

Owsianka jest sycąca, pożywna, a jeśli dodacie do niej odpowiedni, tajemniczy składnik (wiemy, że takie lubicie najbardziej), to jeszcze was rozgrzeje w zimowy poranek! Oto przepis:

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • szklanka mleka (może być też roślinne)
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego
  • imbir, cynamon, pieprz
  • kurkuma (to ten sekretny składnik, dzięki któremu się rozgrzejecie!)
  • sok z połówki cytryny
  • orzechy do dekoracji
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Wszystko zajmie wam około kwadransa, więc jest to naprawdę błyskawiczne śniadanie. W garnuszku rozpuśćcie olej. Dodajcie przyprawy (pół łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu), podsmażcie chwilę. Następnie dodajcie sok z cytryny. Dodajemy też płatki owsiane i wszystko zalewamy mlekiem. Wszystko gotujemy, aż do momentu gdy płatki owsiane wchłoną mleko. Owsianka powinna mieć kremową konsystencję. Mieszamy ją regularnie. Gdy płatki zmiękną, dodajemy syrop klonowy. Przekładamy owsiankę do miseczki i dekorujemy orzechami. Można dodać do niej też np. plasterki banana.

Tosty francuskie - przepis

Druga propozycja to tosty francuskie. Można przyrządzić je, jak Ted Kramer w filmie "Sprawa Kramerów" (jeśli nie pamiętacie tej sceny, to odsyłamy do naszego tekstu: Kto robił tosty francuskie w kubku, a kto gotował tak, że przechodziły dreszcze? Słynne sceny, w których to jedzenie gra główną rolę), a możecie po naszemu:

Składniki:

  • 2 kromki białego czerstwego chleba
  • jajko
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka cukru waniliowego
  • masło do smażenia
  • ulubione dodatki: cukier puder, dżemy, konfitury

Sposób przygotowania:

Jajko trzeba rozbełtać np. widelcem. Dodać mleko i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie puszysta, maczamy w niej chleb. Obtoczone kromki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Rumiane tosty francuskie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA