Więcej przepisów na domowe słodkości znajdziecie na Gazeta.pl.
Oczywiście, jeśli i tak już musicie iść do sklepu, to możecie równie dobrze kupić gotowe słodycze, ale chyba jednak zgodzicie się z nami, że nie ma to jak domowy wypiek! Więc śmiało łapcie za koszyk i szukajcie składników, które będą wam potrzebne, by zrobić te obłędne ciasteczka cytrynowe.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło i cukier ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, sok cytryny i skórkę cytrynową. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy i zagniatamy ciasto.
W dłoniach formujemy nie za duże kulki, delikatnie je spłaszczamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, aby zachować odstępy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu studzimy ciastka na blaszce.
Ciasteczka można też polać lukrem. Ten również z łatwością przygotujecie sami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukier puder umieścić w miseczce (grudek można się pozbyć, przesiewając go), dolać soku i ucierać, aż powstanie biała, jednolita masa. Od razu po przygotowaniu polać nim ciasteczka.
Jeżeli wybitnie wam się nie chce piec albo brakuje wam składników, możecie postawić na ciasta bez pieczenia. To nie tylko wafle przekładane dżemem czy kremem. Coraz ciekawsze i bardziej pomysłowe propozycje zyskują na popularności. Nic dziwnego - robi się je zdecydowanie szybciej, a smakują co najmniej tak samo dobrze, jak te tradycyjne.
My polecamy wam na przykład kokosową chmurkę albo sernik ciasteczkowy. Szczegółowe instrukcje, jak je zrobić, podajemy wam w naszym artykule: