Ryba po japońsku sprawdzi się na sylwestra. Pyszna na ciepło i na zimno

Macie już plany na przekąski i ciasta na Sylwestra? Czas dorzucić do menu coś bardziej konkretnego. Przygotujcie pyszną rybę po japońsku - polecamy prosty przepis.

Więcej przepisów na pyszne dania na Sylwestra znajdziecie na naszej stronie głównej

Najlepsze dania na spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół to te, które można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu nie trzeba ciągle pilnować, czy potrawa ma jeszcze odpowiednią temperaturę i będzie smaczna, tylko po prostu skupić się na spędzaniu czasu z bliskim. Taka właśnie jest ryba po japońsku. Jak ją przygotować?

Zobacz wideo Wariacja na temat znanego dania. Seleryba po grecku

Ryba po japońsku - przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z białej ryby (np. dorsza, miruny, mintaja - waga po ewentualnym rozmrożeniu),
  • 3 spore cebule,
  • 150 g papryki konserwowej,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • olej roślinny do smażenia

Na ciasto naleśnikowe:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • sól i pieprz do smaku

Na zalewę słodko-kwaśną:

  • 5 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki wody

Jak zrobić rybę po japońsku?

Przygotowujemy zalewę. W miseczce mieszamy olej, ocet, wodę, przecier pomidorowy, cukier, sól i słodką paprykę. 

Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki - o długości około 5-6 cm. Jeśli filety były mrożone, należy je dobrze odsączyć od nadmiaru wody. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko, sól i pieprz. Mieszamy, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście i smażymy na oleju do zrumienienia - z obu stron. Usmażone ryby odkładamy na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.

Paprykę i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Na patelni (może być ta po smażeniu ryby) podsmażamy cebulkę, aby się ładnie zeszkliła. Wtedy dodajemy marynowaną paprykę i ogórki, a także wlewamy zalewę. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez kilka chwil, a potem zdejmujemy z palnika i wykładamy połowę warzyw na półmisek. Układamy kawałki ryby i przykrywamy kolejną porcją sosu. Danie można udekorować listkami pietruszki. 

Ryba po japońsku najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.