Więcej przepisów na pyszne dania na Sylwestra znajdziecie na naszej stronie głównej
Najlepsze dania na spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół to te, które można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu nie trzeba ciągle pilnować, czy potrawa ma jeszcze odpowiednią temperaturę i będzie smaczna, tylko po prostu skupić się na spędzaniu czasu z bliskim. Taka właśnie jest ryba po japońsku. Jak ją przygotować?
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
Na zalewę słodko-kwaśną:
Przygotowujemy zalewę. W miseczce mieszamy olej, ocet, wodę, przecier pomidorowy, cukier, sól i słodką paprykę.
Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki - o długości około 5-6 cm. Jeśli filety były mrożone, należy je dobrze odsączyć od nadmiaru wody. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko, sól i pieprz. Mieszamy, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście i smażymy na oleju do zrumienienia - z obu stron. Usmażone ryby odkładamy na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.
Paprykę i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Na patelni (może być ta po smażeniu ryby) podsmażamy cebulkę, aby się ładnie zeszkliła. Wtedy dodajemy marynowaną paprykę i ogórki, a także wlewamy zalewę. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze przez kilka chwil, a potem zdejmujemy z palnika i wykładamy połowę warzyw na półmisek. Układamy kawałki ryby i przykrywamy kolejną porcją sosu. Danie można udekorować listkami pietruszki.
Ryba po japońsku najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, zarówno na ciepło, jak i na zimno.