Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Golonka... delikatne mięso i ta skórka. Czy może być coś pyszniejszego? Na przykład golonka z naszego przepisu. Przepis na golonkę w piwie to klasyk, ale sposób na golonkę w piwie i whisky to objawienie. Jak przygotować to danie? Zapraszamy do prostego przepisu na golonkę, którą na długo zapamiętasz.
Golonka - przepis:
Potrzebne składniki:
- 4 golonki
- ok. 0,5 ml ciemnego piwa
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, cebula)
- ok. 100 ml whisky
- 6 ząbków czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, mielony kminek, majeranek, słodka papryka, wędzona papryka)
Golonka - przepis:
- Przygotuj duży garnek. Włóż golonki i zalej je wodą tak, by woda tylko przykrywała mięso. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
- Po godzinie gotowania dodaj włoszczyznę i posól. Gotuj następną godzinę, aż golonki będą miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru i pozostaw do ostudzenia.
- Teraz czas na marynatę. Do garnka wlej piwo, whisky, dodaj rozgnieciony czosnek i resztę przypraw (nie żałuj papryki). Dokładnie zamarynuj golonki i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, by marynata dobrze oddała mięsu smak.
- Kiedy mięso dobrze się zamarynuje, ułóż golonki w naczyniu żaroodpornym i podlej marynatą. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz golonki przez godzinę, aż skórka się pięknie przypiecze. Podczas pieczenia, podlewaj golonkę marynatą.
Gwarantuję, że ta golonka to istne mistrzostwo. Podawaj z ziemniakami i zasmażaną kapustą, takie danie zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagających smakoszy.