Golonka - przepis na prawdziwą ucztę. Ten składnik to gwarancja sukcesu

Jeśli spodziewasz się ważnych gości, na przykład wymagającej teściowej, pewnie chcesz przygotować coś wyjątkowego, co absolutnie zachwyca smakiem. Golonka w piwie sprawdzi się świetnie, a nasz przepis to prawdziwa gwarancja sukcesu kulinarnego. Masz szklaneczkę whisky? Twoja golonka będzie idealna.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Golonka... delikatne mięso i ta skórka. Czy może być coś pyszniejszego? Na przykład golonka z naszego przepisu. Przepis na golonkę w piwie to klasyk, ale sposób na golonkę w piwie i whisky to objawienie. Jak przygotować to danie? Zapraszamy do prostego przepisu na golonkę, którą na długo zapamiętasz.

StrogonowStrogonow - przepis na klasyk idealny na Sylwestra. Najważniejsze jest mięso

Golonka - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 4 golonki
  • ok. 0,5 ml ciemnego piwa
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, cebula)
  • ok. 100 ml whisky
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, mielony kminek, majeranek, słodka papryka, wędzona papryka)

Golonka - przepis:

  1. Przygotuj duży garnek. Włóż golonki i zalej je wodą tak, by woda tylko przykrywała mięso. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
  2. Po godzinie gotowania dodaj włoszczyznę i posól. Gotuj następną godzinę, aż golonki będą miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru i pozostaw do ostudzenia.
  3. Teraz czas na marynatę. Do garnka wlej piwo, whisky, dodaj rozgnieciony czosnek i resztę przypraw (nie żałuj papryki). Dokładnie zamarynuj golonki i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, by marynata dobrze oddała mięsu smak.
  4. Kiedy mięso dobrze się zamarynuje, ułóż golonki w naczyniu żaroodpornym i podlej marynatą. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz golonki przez godzinę, aż skórka się pięknie przypiecze. Podczas pieczenia, podlewaj golonkę marynatą.

Zupa czosnkowaZupa czosnkowa - przepis Magdy Gessler. Tak pysznej zupy dawno nie jedliście

Gwarantuję, że ta golonka to istne mistrzostwo. Podawaj z ziemniakami i zasmażaną kapustą, takie danie zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zobacz wideo
Więcej o: