Zupa warzywna - przepis na łatwy i pyszny obiad. Trik z masłem podkreśli jej smak

Zupa warzywna to prosty przepis na obiad, który smakuje każdemu. Nie ma wątpliwości, że zupa jarzynowa najlepiej smakuje w sezonie, kiedy warzywa są świeże, ale nasz przepis na zupę warzywną z pewnością przypadnie ci do gustu - znamy pewien trik, który nadaje zupie wyjątkowego smaku. Jak zrobić idealną jarzynową?

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie znam nikogo, kto nie lubi zupy warzywnej. Delikatna w smaku i bogata w witaminy zupa to świetny pomysł na obiad o każdej porze roku. Przepis na zupę jarzynową jest naprawdę banalny, ale zdradzimy ci pewien trik - podsmażona na maśle marchewka i fasolka z cebulą to gwarancja niezwykłego smaku. Zapraszamy do przepisu na zupę pełną kolorów.

Zupa warzywna - przepis:

Składniki:

  • 1 duża golonka z indyka lub 2 małe
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 4 większe ziemniaki
  • włoszczyzna - 2 większe marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, cebula
  • mały kalafior lub brokuł (mogą być gotowe, mrożone różyczki)
  • dwie garście zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • pęczek koperku
  • dwie łyżki masła
  • pół szklanki śmietanki 18 proc
  • sól, pieprz, szczypta curry, liść laurowy, ziele angielskie

Zupa warzywna - sposób wykonania:

  1. Mięso opłucz pod zimną wodą. Włóż do garnka i zalej wodą. Wstaw na średni ogień i zagotuj. Zdejmij powstałe szumowiny i dodaj warzywa włoszczyznę (bez marchewki) i dopraw liściem laurowym i kilkoma kulkami ziela. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, cebulę posiekaj w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i wrzuć posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć marchewkę i całość podsmażaj przez ok. 7-8 minut, aż marchewka zacznie się rumienić. Następnie dodaj mrożoną fasolkę i jeszcze chwilę podsmażaj. Zawartość patelni przełóż do garnka z wywarem.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dołóż mrożone różyczki kalafiora lub brokuła. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez 7 minut. Następnie dodaj zahartowaną śmietankę i posiekany koperek. Gotową zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Oto przepis na najprostszą zupę. Zrób ją dziś na obiad, twoja rodzina na pewno poprosi o dokładkę. Smacznego!

Wskazówka: Jeśli chcesz, by twoja zupa była mniej kaloryczna, zrezygnuj z zaprawiania jej śmietaną.  Straci niewiele smaku, a będzie jeszcze zdrowsza. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.