Więcej przepisów na dania kuchnie regionalnej najdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kulebiak to regionalne danie pochodzące z okolic Lublina, ale słynne w całej Polsce. To ciasto drożdżowe nadziewane farszem, najczęściej jest to kapusta i grzyby, chociaż regularnie pojawiają się kulebiaki z nadzieniem mięsnym czy rybnym. Przepis na kulebiak jest bardzo prosty, wystarczy przestać bać się ciasta drożdżowego. Jak zatem zabrać się za przygotowanie tego specjału? Mamy dla ciebie przepis na kulebiak z kapustą i grzybami. Do dzieła.
Zupa serowa dla tych, którzy ser mogliby dodawać do wszystkiego
Kulebiak - przepis:
Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki pszennej (typ 500)
- 50 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- 2 średnie jajka
Farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- średnia biała cebula
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek.
Kulebiak - sposób przygotowania:
- Przygotowanie kulebiaka zacznij od ciasta drożdżowego. Najpierw przygotuj rozczyn - do miseczki wkrusz drożdże i dodaj cukier. Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie wlej ok. pół szklanki mleka (powinno być letnie) i dodaj 2 płaski łyżki mąki. Zamieszaj składniki i dostaw na 15-20 minut. Kiedy rozczyn rośnie, w garnuszku rozpuść masło.
- Po lekkim wyrośnięciu, przelej rozczyn do większej miski, dodaj przesianą mąkę i wlej resztę mleka. Wbij 2 jajka i dodaj sól. Zamieszaj składniki łyżką i kiedy się połączą, stopniowo wlewaj ciepłe masło, następnie wyrabiaj ciepłymi rękami. Uzbrój się w cierpliwość - żeby dobrze wyrobić ciasto drożdżowe, potrzebujesz około 15 minut.
- Kiedy twoje ciasto jest już odpowiednio elastyczne i gładkie, nadaj mu kształt kuli a miskę, w której jest twoje ciasto, przykryj płócienną ściereczką. Odłóż je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno wyrastać około godziny). Ważne jest, by w czasie wyrastania nie ruszać miski z ciastem.
- Kiedy ciasto rośnie, przygotuj farsz. Pokruszone grzyby włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Wstaw na ogień i dodaj ziele angielskie, kilka listków laurowych i gotuj grzyby do miękkości.
- Do miękkich grzybów dodaj przesiekaną kapustę kiszoną, łyżeczkę kminku i majeranku. Gotuj całość na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn nieco odparuje.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj kapustę i grzyby. Smaż całość przez 5-7 minut.
- Gdy twój farsz jest gotowy, a ciasto pięknie wyrosło, wyłóż je na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę jeszcze wyrabiaj i podziel ciasto na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na prostokąt (wymiary ok. 30x35) i wyłóż połowę przygotowanego farszu, pamiętaj jednak, by zostawić kawałek wolnego brzegu (ok. 1 cm)
- Teraz najważniejszy moment - zwijanie rolady. Kulebiak zwijaj wzdłuż dłuższego brzegu i dokładnie zlep końce. Następnie połóż zwiniętą roladę na papierze do pieczenia. Wierzch kulebiaka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Gotowy kulebiak pozostaw jeszcze do lekkiego podrośnięcia. W ten sam sposób przygotuj pozostałą część ciasta.
- Gotowe kulebiaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez minimum 40 minut. Podawaj jako dodatek do bulionu wołowego lub barszczu czerwonego.
Golonka - przepis na prawdziwą ucztę. Ten składnik to gwarancja sukcesu
Tak przygotowany kulebiak to istny rarytas, świetnie nadaje się na spotkania w większym gronie. Podawaj go na zimno lub na gorąco - obie opcje wspaniale smakują.