Kulebiak - przepis na tradycyjny specjał. Najważniejsze jest ciasto drożdżowe. Jak je zrobić?

Kulebiak to pyszne danie, idealne jako dodatek do esencjonalnych bulionów czy czerwonego barszczu. Jego przygotowanie wydaje się czasochłonne i skomplikowane, ale przepis na kulebiak jest bardzo łatwy. Sekret smaku tkwi w aromatycznym farszu i idealnym cieście drożdżowym. Jak zrobić kulebiaka, by był perfekcyjny?

Więcej przepisów na dania kuchnie regionalnej najdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kulebiak to regionalne danie pochodzące z okolic Lublina, ale słynne w całej Polsce. To ciasto drożdżowe nadziewane farszem, najczęściej jest to kapusta i grzyby, chociaż regularnie pojawiają się kulebiaki z nadzieniem mięsnym czy rybnym. Przepis na kulebiak jest bardzo prosty, wystarczy przestać bać się ciasta drożdżowego. Jak zatem zabrać się za przygotowanie tego specjału? Mamy dla ciebie przepis na kulebiak z kapustą i grzybami. Do dzieła.

Kulebiak - przepis:

Potrzebne składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 50 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 średnie jajka

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 500 g kiszonej kapusty
  • średnia biała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek.

Kulebiak - sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kulebiaka zacznij od ciasta drożdżowego. Najpierw przygotuj rozczyn - do miseczki wkrusz drożdże i dodaj cukier. Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie wlej ok. pół szklanki mleka (powinno być letnie) i dodaj 2 płaski łyżki mąki. Zamieszaj składniki i dostaw na 15-20 minut. Kiedy rozczyn rośnie, w garnuszku rozpuść masło.
  2. Po lekkim wyrośnięciu, przelej rozczyn do większej miski, dodaj przesianą mąkę i wlej resztę mleka. Wbij 2 jajka i dodaj sól. Zamieszaj składniki łyżką i kiedy się połączą, stopniowo wlewaj ciepłe masło, następnie wyrabiaj ciepłymi rękami. Uzbrój się w cierpliwość - żeby dobrze wyrobić ciasto drożdżowe, potrzebujesz około 15 minut.
  3. Kiedy twoje ciasto jest już odpowiednio elastyczne i gładkie, nadaj mu kształt kuli a miskę, w której jest twoje ciasto, przykryj płócienną ściereczką. Odłóż je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno wyrastać około godziny). Ważne jest, by w czasie wyrastania nie ruszać miski z ciastem.
  4. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj farsz. Pokruszone grzyby włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Wstaw na ogień i dodaj ziele angielskie, kilka listków laurowych i gotuj grzyby do miękkości. 
  5. Do miękkich grzybów dodaj przesiekaną kapustę kiszoną, łyżeczkę kminku i majeranku. Gotuj całość na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn nieco odparuje.
  6. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj kapustę i grzyby. Smaż całość przez 5-7 minut.
  7. Gdy twój farsz jest gotowy, a ciasto pięknie wyrosło, wyłóż je na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę jeszcze wyrabiaj i podziel ciasto na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na prostokąt (wymiary ok. 30x35) i wyłóż połowę przygotowanego farszu, pamiętaj jednak, by zostawić kawałek wolnego brzegu (ok. 1 cm)
  8. Teraz najważniejszy moment - zwijanie rolady. Kulebiak zwijaj wzdłuż dłuższego brzegu i dokładnie zlep końce. Następnie połóż zwiniętą roladę na papierze do pieczenia. Wierzch kulebiaka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Gotowy kulebiak pozostaw jeszcze do lekkiego podrośnięcia. W ten sam sposób przygotuj pozostałą część ciasta.
  9. Gotowe kulebiaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez minimum 40 minut. Podawaj jako dodatek do bulionu wołowego lub barszczu czerwonego.

Tak przygotowany kulebiak to istny rarytas, świetnie nadaje się na spotkania w większym gronie. Podawaj go na zimno lub na gorąco - obie opcje wspaniale smakują.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA