Kulebiak - przepis na tradycyjny specjał. Najważniejsze jest ciasto drożdżowe
Kulebiak - przepis na tradycyjny specjał. Najważniejsze jest ciasto drożdżowe. Jak je zrobić?
REKLAMA
aszu
Kulebiak to pyszne danie, idealne jako dodatek do esencjonalnych bulionów czy czerwonego barszczu. Jego przygotowanie wydaje się czasochłonne i skomplikowane, ale przepis na kulebiak jest bardzo łatwy. Sekret smaku tkwi w aromatycznym farszu i idealnym cieście drożdżowym. Jak zrobić kulebiaka, by był perfekcyjny?
3
vivooo /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dania kuchnie regionalnej najdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Kulebiak to regionalne danie pochodzące z okolic Lublina, ale słynne w całej Polsce. To ciasto drożdżowe nadziewane farszem, najczęściej jest to kapusta i grzyby, chociaż regularnie pojawiają się kulebiaki z nadzieniem mięsnym czy rybnym. Przepis na kulebiak jest bardzo prosty, wystarczy przestać bać się ciasta drożdżowego. Jak zatem zabrać się za przygotowanie tego specjału? Mamy dla ciebie przepis na kulebiak z kapustą i grzybami. Do dzieła.
Kulebiak - przepis:
Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe:
0,5 kg mąki pszennej (typ 500)
50 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
50 g masła
200 ml mleka
2 średnie jajka
Farsz:
50 g suszonych grzybów
500 g kiszonej kapusty
średnia biała cebula
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, majeranek.
Kulebiak - sposób przygotowania:
Przygotowanie kulebiaka zacznij od ciasta drożdżowego. Najpierw przygotuj rozczyn - do miseczki wkrusz drożdże i dodaj cukier. Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie wlej ok. pół szklanki mleka (powinno być letnie) i dodaj 2 płaski łyżki mąki. Zamieszaj składniki i dostaw na 15-20 minut. Kiedy rozczyn rośnie, w garnuszku rozpuść masło.
Po lekkim wyrośnięciu, przelej rozczyn do większej miski, dodaj przesianą mąkę i wlej resztę mleka. Wbij 2 jajka i dodaj sól. Zamieszaj składniki łyżką i kiedy się połączą, stopniowo wlewaj ciepłe masło, następnie wyrabiaj ciepłymi rękami. Uzbrój się w cierpliwość - żeby dobrze wyrobić ciasto drożdżowe, potrzebujesz około 15 minut.
Kiedy twoje ciasto jest już odpowiednio elastyczne i gładkie, nadaj mu kształt kuli a miskę, w której jest twoje ciasto, przykryj płócienną ściereczką. Odłóż je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno wyrastać około godziny). Ważne jest, by w czasie wyrastania nie ruszać miski z ciastem.
Kiedy ciasto rośnie, przygotuj farsz. Pokruszone grzyby włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Wstaw na ogień i dodaj ziele angielskie, kilka listków laurowych i gotuj grzyby do miękkości.
Do miękkich grzybów dodaj przesiekaną kapustę kiszoną, łyżeczkę kminku i majeranku. Gotuj całość na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn nieco odparuje.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj kapustę i grzyby. Smaż całość przez 5-7 minut.
Gdy twój farsz jest gotowy, a ciasto pięknie wyrosło, wyłóż je na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę jeszcze wyrabiaj i podziel ciasto na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkuj na prostokąt (wymiary ok. 30x35) i wyłóż połowę przygotowanego farszu, pamiętaj jednak, by zostawić kawałek wolnego brzegu (ok. 1 cm)
Teraz najważniejszy moment - zwijanie rolady. Kulebiak zwijaj wzdłuż dłuższego brzegu i dokładnie zlep końce. Następnie połóż zwiniętą roladę na papierze do pieczenia. Wierzch kulebiaka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem. Gotowy kulebiak pozostaw jeszcze do lekkiego podrośnięcia. W ten sam sposób przygotuj pozostałą część ciasta.
Gotowe kulebiaki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez minimum 40 minut. Podawaj jako dodatek do bulionu wołowego lub barszczu czerwonego.
Tak przygotowany kulebiak to istny rarytas, świetnie nadaje się na spotkania w większym gronie. Podawaj go na zimno lub na gorąco - obie opcje wspaniale smakują.