Prosty przepis na pyszne kopytka. Smakują jak u babci

Często możemy spotkać się z opinią, że przygotowanie tej potrawy jest doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Oto prosty przepis na pyszne kopytka. Poradzą sobie z nim nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Więcej ciekawych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym:

Kopytka to danie, które doskonale pamiętamy z dzieciństwa. I większość z nas je uwielbia. Co ciekawe, przepis na nie jest bardzo prosty. Każdy więc powinien dać sobie z nim radę. Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować znakomite kopytka.

Przepis na kopytka - potrzebne składniki

Będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki;
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • odrobina wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Przepis na znakomite kopytka krok po kroku. Smakują jak u babci

Ziemniaki umyj i obierz, a potem ugotuj i odstaw do przestudzenia. Rozgnieć je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Warto wspomnieć, że możesz także użyć ziemniaków ugotowanych do poprzedniego obiadu. Dodaj cukier, sól, mąkę. Następnie:

  • Zagnieć ciasto;
  • jeśli czujesz, że jest za ciężkie, dodaj odrobinę wody;
  • podziel je na części;
  • każdą z nich rozwałkują na wąski i długi kawałek;
  • potnij go ukośnie co 2-3 cm.

Zagotuj wodę. Porcjami wrzucaj do niej kopytka i gotuje je przez kilka minut. Poczekaj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wówczas zbieraj je za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Może cię także zainteresować:

Sałatka gyrosSzybka sałatka gyros. Przepis na przekąskę, która może być też obiadem

Więcej o: