Więcej ciekawych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka to danie, które doskonale pamiętamy z dzieciństwa. I większość z nas je uwielbia. Co ciekawe, przepis na nie jest bardzo prosty. Każdy więc powinien dać sobie z nim radę. Podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować znakomite kopytka.
Będą ci potrzebne następujące składniki:
Ziemniaki umyj i obierz, a potem ugotuj i odstaw do przestudzenia. Rozgnieć je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Warto wspomnieć, że możesz także użyć ziemniaków ugotowanych do poprzedniego obiadu. Dodaj cukier, sól, mąkę. Następnie:
Zagotuj wodę. Porcjami wrzucaj do niej kopytka i gotuje je przez kilka minut. Poczekaj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wówczas zbieraj je za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Może cię także zainteresować: