Szybka sałatka na mały głód. Potrzebujesz tylko kilku składników

Dobrze skomponowane sałatki to nie tylko solidne wsparcie przy dietach, ale też duża zawartość błonnika, witamin, antyoksydantów i minerałów. Na zielonym talerzu znajduje się więc całe bogactwo dobroczynnych składników, a niewątpliwym plusem jest mało skomplikowane przygotowanie takiego dania. Publikujemy przepis na szybką sałatkę z rzodkiewką i kiełkami.

Więcej przepisów na proste dania i dodatki znajdziesz na Gazeta.pl.

Do przygotowania tej sałatki będzie potrzebne m.in. ugotowane jajko. Jeśli masz ochotę przyrządzać ją częściej - warto ugotować więcej jajek i przechowywać je w lodówce. Dzięki temu, przygotowanie sałatki nie zajmie nam więcej niż kilka minut.

Szybka sałatka. Składniki

  • mix sałat z cykorią,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 ugotowane jajko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 plasterków ogórka,
  • mała garść kiełków,
  • sól, pieprz, szczypiorek do smaku.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. W małej miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem,

2. Do dużej miski wrzuć 75 g mixu salat, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, ogórka i kiełki,

3. Do sałatki wlej sos,

4. Przełóż sałatkę na duży, płaski talerz. Obierz jajko i pokrój w ćwiartki a następnie połóż je na sałatce. Posyp szczypiorkiem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.