Sałatka z burakiem i kozim serem. Jeden składnik zamieni ją w mistrzostwo

Są składniki, które wydają się być stworzone dla siebie. Dokładnie tak jest z burakiem i kozim serem. Sałatkę z tymi dodatkami bez problemu przygotujesz w domu, a dodatek prażonego słonecznika lub migdałów sprawi, że stanie się to twój ulubiony przepis.

Więcej przepisów na proste dania i dodatki znajdziesz na Gazeta.pl.

Do przygotowania tej sałatki najłatwiej będzie użyć gotowych, ugotowanych buraków. Bez problemu znajdziesz je w supermarketach. Sałatka ta jest sycąca i bardzo bogata w smaku - będzie stanowiła doskonały pomysł na obiad.

Sałatka z burakiem. Składniki

  • 2 upieczone buraki,
  • pół opakowania (około 70 g) koziego sera w roladce,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 2 łyżki płatków migdałów (możesz użyć obu tych składników lub tylko słonecznika lub migdałów),
  • 2 garści rukoli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • tymianek,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

1. Na suchej patelni upraż słonecznik i płatki migdałów,

2. Buraki posyp tymiankiem, owiń w folię aluminiową i piecz je przez 20 minut w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku,

3. W małej miseczce przygotuj sos: ocet balsamiczny wymieszaj z miodem, oliwą, solą i pieprzem,

4. Na talerzu wyłóż umytą rukolę, pokrojony w kostkę ser i pokrojone cienko buraki. Posyp uprażonym słonecznikiem i migdałami, a na koniec polej sosem. Podawaj ze świeżą bagietką. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.