Chleb żytnio-pszenny, czyli smak sielskiej wsi. Jak zrobić najlepszy domowy chleb?

Chleb żytnio - pszenny swoim smakiem przywodzi na myśl wakacje u babci na wsi. Jego wspaniały smak oraz chrupiąca skórka nie mają sobie równych, do tego odrobina masła i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Jak zrobić najlepszy, domowy chleb żytnio-pszenny? Wcale nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chleb żytnio-pszenny to zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów na domowe pieczywo. Jego wykonanie jest banalne, a jego smak przypomina ten, które przed laty piekły nasze babcie na wsi. Dziś bez problemu odtworzysz smak polskiej wsi w swojej kuchni, zapraszamy do łatwego przepisu na chleb żytnio-pszenny na drożdżach.

Chleb żytnio-pszenny 

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej (typ 720)
  • 200 g mąki pszennej (typ 500)
  • 200 ml letniej przegotowanej wody
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ulubione nasiona i ziarna

Domowy chleb żytnio-pszenny - sposób wykonania krok po kroku.

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do niewielkiej miseczki wlej niecałą szklankę letniej wody i wkrusz do niej drożdże. Dodaj cukier lub miód i wymieszaj. Odstaw na chwilę, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Przygotuj większą miskę. Przesiej do niej obie mąki, dodaj sól i wymieszaj. Następnie ostrożnie wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto na chleb, najpierw możesz użyć do tego miksera lub drewnianej łyżki, potem wyrabiaj ciasto ręcznie. Ciasto na chleb wyrabiaj przez około 7-10 minut.
  3. Wyrobione ciasto uformuj w kształt kuli, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na 3 godziny.
  4. Po tym czasie, kiedy ciasto na chleb pięknie wyrosło, dodaj olej, ulubione nasiona lub ziarna i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut.
  5. Przygotuj formę, w której będziesz piec chleb. Nasmaruj ją masłem i oprósz mąką. Ostrożnie przełóż ciasto na chleb do formy, wierzch delikatnie oprósz mąką i odłóż do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. Chleb włóż do zimnego piekarnika i nastaw na temperaturę 200 stopni. Domowy chleb żytnio- pszenny piecz przez 50 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczony chleb ostrożnie wyjmij z formy i pozostaw, by przestygł.

Tak przygotowany chleb to niebo w gębie. Do tego odrobina masła i szczypta soli - nic więcej nie potrzeba. Wypróbuj nasz przepis na domowe pieczywo, naprawdę warto. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.