Tłusty czwartek 2022. Przepis na pączki Magdy Gessler

Tłusty czwartek to jedno z ulubionych świąt łasuchów. Ich kuchnie co roku zamieniają się w domową fabrykę faworków, oponek i pączków. W tym dniu warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, które pomogą uniknąć kulinarnej katastrofy. Wiemy, jak przygotowuje pączki Magda Gessler.

Więcej sprawdzonych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Tłusty czwartek tuż tuż, więc z pewnością warto mieć pod ręką sprawdzony przepis na pączki. W idealnej wersji są miękkie, pełne w środku i dobrze wyrośnięte. Doskonale sprawdzi się też domowy lukier i kandyzowana skórka z pomarańczy. Podpowiadamy, jak przyrządza je kulinarna mistrzyni Magda Gessler. 

Przepis na pączki Magdy Gessler. Składniki

  • 1 kg mąki typ 480 (szymanowska),
  • 150 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1,5 kg smalcu do smażenia,
  • 250 g masła,
  • 15 jajek,
  • 50 g świeżych drożdży lub 2 opakowania suchych,
  • domowy lukier,
  • 50 g kandyzowanych skorek pomarańczy lub innej ulubionej posypki do pączków,
  • konfitura z płatków róż. 

Sposób przygotowania

1. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodać 50 g cukru i rozdrobnione drożdże. Dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać jeszcze 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 20 minut,

2. Żółtka z 10 jaj i 5 pozostałych jaj w całości, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i cukrem z wanilią. Kiedy składniki się połączą, podgrzać mieszankę do około 35 st. C.,

3. W dużej misce wymieszać wyrośnięty zaczyn drożdżowy z masą jajeczną. Dodać mąkę i roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie i nie będzie kleiło się do rąk,

5. Gotowe ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h. W tym czasie jeszcze dwukrotnie wyrobić je ręcznie,

6. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na mniejsze porcje, z których uformujemy pączki. W tym celu formujemy ruloniki i spłaczamy je. Na środek wykładamy po łyżeczce nadzienia, a następnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Gotowe pączki układamy na blacie opróczonym mąką, złączeniem do dołu,

7. Kiedy uformujemy już kulki z całego ciasta - przykrywamy je ściereczką i zostawiamy jeszcze na minimum pół godziny,

8. W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Powinien mieć temperaturę około 180 st. C. Najlepiej zmierzyć ją specjalnym termometrem kuchennym. Jeśli temperatura będzie zbyt niska - pączki nasiąkną zbyt mocno tłuszczem. Jeśli natomiast będzie zbyt wysoka - spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe,

9. Pączki smażymy porcjami, najlepiej, aby nie dotykały się nawzajem. Podczas smażenia obracamy je jeden raz. Kiedy się zarumienią z obu stron - wyławiamy je łyżką cedzakową i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku,

10. Kiedy pączki lekko wystygną, polewamy je lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA