Więcej sprawdzonych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Tłusty czwartek tuż tuż, więc z pewnością warto mieć pod ręką sprawdzony przepis na pączki. W idealnej wersji są miękkie, pełne w środku i dobrze wyrośnięte. Doskonale sprawdzi się też domowy lukier i kandyzowana skórka z pomarańczy. Podpowiadamy, jak przyrządza je kulinarna mistrzyni Magda Gessler.
1. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodać 50 g cukru i rozdrobnione drożdże. Dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. Wsypać jeszcze 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 20 minut,
2. Żółtka z 10 jaj i 5 pozostałych jaj w całości, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i cukrem z wanilią. Kiedy składniki się połączą, podgrzać mieszankę do około 35 st. C.,
3. W dużej misce wymieszać wyrośnięty zaczyn drożdżowy z masą jajeczną. Dodać mąkę i roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie i nie będzie kleiło się do rąk,
5. Gotowe ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h. W tym czasie jeszcze dwukrotnie wyrobić je ręcznie,
6. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na mniejsze porcje, z których uformujemy pączki. W tym celu formujemy ruloniki i spłaczamy je. Na środek wykładamy po łyżeczce nadzienia, a następnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Gotowe pączki układamy na blacie opróczonym mąką, złączeniem do dołu,
7. Kiedy uformujemy już kulki z całego ciasta - przykrywamy je ściereczką i zostawiamy jeszcze na minimum pół godziny,
8. W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Powinien mieć temperaturę około 180 st. C. Najlepiej zmierzyć ją specjalnym termometrem kuchennym. Jeśli temperatura będzie zbyt niska - pączki nasiąkną zbyt mocno tłuszczem. Jeśli natomiast będzie zbyt wysoka - spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe,
9. Pączki smażymy porcjami, najlepiej, aby nie dotykały się nawzajem. Podczas smażenia obracamy je jeden raz. Kiedy się zarumienią z obu stron - wyławiamy je łyżką cedzakową i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku,
10. Kiedy pączki lekko wystygną, polewamy je lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.