Grochówka - przepis, który koniecznie musisz znać. Jak zrobić najlepszą grochówkę na wędzonce?

Smak grochówki wspominamy z sentymentem, myśląc o babcinej kuchni i chwilach dzieciństwa, lub co niektórzy, powracając myślami do czasów wojska. Przepis na grochówkę jest prosty i musi znać go każdy, kto lubi powracać myślami do przeszłości. Jak zrobić najlepszą grochówkę? Podstawą smaku jest wędzonka.

Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Grochówka to zdecydowanie jedna z ulubionych dań obiadowych Polaków. Gęsta i aromatyczna zupa to idealny pomysł na rozgrzanie się w ponury, zimowy dzień, a przepis na tę zupę jest prosty i nie wymaga dużej ilości pracy. Wystarczy dzień wcześniej namoczyć groch i zaopatrzyć się w dobrej jakości wędzonkę. 

Churros to hiszpański deser. Zdjęcie ilustracyjneChurros: co to takiego i jak je zrobić? Prosty przepis

Grochówka - prosty przepis:

Lista składników:

  • ok. 300-400 g łuskanego grochu (jego ilość zależy od tego, czy lubisz grochówkę gdzie "łyżka stoi", czy wersję nieco rzadszą)
  • ok. 300-400 g mięsa wieprzowego, najlepiej wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • włoszczyzna: 1 średnia marchewka, pietruszka, 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
  • dodatkowo: łyżka masła i łyżka mąki, jeśli robisz zasmażkę - nie jest to niezbędne, ale z pewnością nadaje zupie smaku

Grochówka - jak ją ugotować?

  1. Przygotowania do wykonania grochówki zacznij dzień wcześniej, od namoczenia grochu. Najpierw przepłucz go na sicie, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
  2. Mięso podziel na części i przełóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe, zmniejsz moc palnika i gotuj wywar przez 10 minut.
  3. Teraz dodaj odsączony groch. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny. Po upływie tego czasu dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i pietruszkę. Dodaj sól i pieprz i gotuj pod przykryciem, aż groch i ziemniaki będą miękkie.
  4. W tym czasie, cebule posiekaj w kostkę i podobne w kostkę pokrój boczek. Pokrojony boczek przełóż na zimną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz dodaj cebulę i całość podsmażaj, aż boczek się zrumieni, a cebula zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i płaską łyżeczkę majeranku. Podsmażaj jeszcze chwilę, aż majeranek i czosnek uwolnią swój aromat, następnie całą zawartość patelni przełóż do garnka. Całość gotuj jeszcze przez 15 minut, na koniec dopraw w razie potrzeby i zapraw zupę zasmażką.

KrupnikKrupnik, czyli zupa dobra na wszystko. Jak zrobić pyszny i rozgrzewający klasyk?

Gorącą grochówkę podawaj z kromką świeżego chleba. To naprawdę obiad idealny na zimowe dni.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by twoja grochówka miała jeszcze bardziej aromatyczny, mięsny charakter, razem z boczkiem podsmaż na patelni dobrej jakości wędzoną kiełbasę. Wtedy twoja grochówka nie będzie miała sobie równych. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: