• Link został skopiowany

Kryzysowe ciasteczka bez jajek i masła. Większość składników pewnie masz w kuchni

Macie ochotę na domowe ciasteczka, w lodówce nie ma jajek ani masła? Wcale nie musicie rezygnować z przygotowania pysznej przekąski. Mamy dla was dwa przepisy na kryzysowe ciasteczka, które na pewno wam posmakują.
Ciasteczka z czekoladą. Zdj. Ilustracyjne
Avirut S / shutterstock.com

Więcej przepisów na domowe ciasteczka znajdziesz na naszej stronie głównej

Do przygotowania pysznych domowych wypieków wcale nie są potrzebne długie przepisy pełne produktów, za którymi trzeba biegać po sklepach. Co więcej, nawet jeśli nie masz w domu składników, wydawałoby się niezbędnych, możesz przygotować smaczne ciasteczka. Zapraszamy po dwa przepisy na kryzysowe ciasteczka bez masła i jajek.

Kruche ciasteczka cynamonowe bez masła i jajek - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g oleju roślinnego,
  • 50 g cukru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasteczka cynamonowe bez masła i jajek?

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i cynamon, mieszamy. Następnie dolewamy olej oraz mleko i łączymy. Powinna postać masa, którą łatwo formować. Formujemy z niej kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy i lekko dociskamy tłuczkiem do ziemniaków (lub widelcem), by zrobić ozdobny wzorek.

Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczmy przez około 20-25 minut, aż ładnie się zrumienią. Przed podaniem studzimy.

Kryzysowe ciasteczka z czekoladą - przepis

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 5 łyżek cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 ml wody,
  • tabliczka czekolady
Zobacz wideo Przepis na ciastka amoniaczki

Jak zrobić kryzysowe ciasteczka z czekoladą?

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy. Następnie wlewamy olej roślinny i powoli dodajemy wodę. Powinno powstać ciasto, które łatwo formować, więc w razie potrzeby dolewamy trochę mniej albo trochę więcej wody.

Czekoladę łamiemy i drobno siekamy, przesypujemy do miseczki. Z ciasta formujemy kulki i obtaczamy je w posiekanej czekoladzie. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy.

Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem studzimy.

Więcej o: