Szakszuka - przepis na śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Wystarczy 10 minut

Śniadanie to według niektórych najważniejszy posiłek dnia. Powinno być smaczne, dodawać energii i odpowiednią dawkę wartości odżywczych i witamin. Dziś mamy dla was przepis na śniadanie idealne, czyli szakszukę, którą zrobisz w 10 minut. Jeśli lubisz warzywa i jajka, szakszuka na stałe zagości w twoim menu. Po takim śniadaniu można góry przenosić.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szakszuka to posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Jest bardzo zdrowa, sycąca i co ważne, pyszna i szybka w przygotowaniu. Przepis na szkszukę jest bardzo prosty i zawiera kilka składników, które na pewno masz w lodówce.

Szakszuka - przepis:

Lista produktów:

  • 3-4 jajka
  • 3 świeże pomidory (ewentualnie 1 puszka krojonych pomidorów)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki pasty harrisa lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • do posypania szczypiorek lub natka pietruszki

Szakszuka - jak ją zrobić?

  1. Zacznij od pokrojenia warzyw. Cebulę pokrój w średnią kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę, pomidory także pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i pokrojona paprykę. Duś całość na większym ogniu, aż papryka zmięknie. Mieszaj co chwilę, by czosnek się nie przypalił. Następnie wrzuć pomidory i duś całość, aż odparuje z nich woda. Do podduszonych warzyw dodaj harrisę lub koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Kiedy sos na patelni będzie już w miarę gęsty, wbij jajka bezpośrednio na patelnię. Nie mieszaj ich, pozostaw by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne lub półpłynne, jeśli takie wolisz. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość jeszcze jakieś 2 minuty.
  4. Gotową szkaszukę posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i podawaj z grzankami. 

Ten przepis ma fanów na całym świecie. Jeśli chcesz, możesz go urozmaicić, dodając np. szynkę, kiełbasę lub ser. Śniadanie powinno być smaczne i kolorowe, a taka na pewno jest szakszuka. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.