Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szakszuka to posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Jest bardzo zdrowa, sycąca i co ważne, pyszna i szybka w przygotowaniu. Przepis na szkszukę jest bardzo prosty i zawiera kilka składników, które na pewno masz w lodówce.
Szakszuka - przepis:
Lista produktów:
- 3-4 jajka
- 3 świeże pomidory (ewentualnie 1 puszka krojonych pomidorów)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- opcjonalnie: 2 łyżki pasty harrisa lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- do posypania szczypiorek lub natka pietruszki
Szakszuka - jak ją zrobić?
- Zacznij od pokrojenia warzyw. Cebulę pokrój w średnią kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę, pomidory także pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i pokrojona paprykę. Duś całość na większym ogniu, aż papryka zmięknie. Mieszaj co chwilę, by czosnek się nie przypalił. Następnie wrzuć pomidory i duś całość, aż odparuje z nich woda. Do podduszonych warzyw dodaj harrisę lub koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kiedy sos na patelni będzie już w miarę gęsty, wbij jajka bezpośrednio na patelnię. Nie mieszaj ich, pozostaw by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne lub półpłynne, jeśli takie wolisz. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość jeszcze jakieś 2 minuty.
- Gotową szkaszukę posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i podawaj z grzankami.
Ten przepis ma fanów na całym świecie. Jeśli chcesz, możesz go urozmaicić, dodając np. szynkę, kiełbasę lub ser. Śniadanie powinno być smaczne i kolorowe, a taka na pewno jest szakszuka. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Komentarze (1)
Szakszuka - przepis na śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Wystarczy 10 minut