Ciasto parzone to sekret ptysiów, eklerów i karpatki. Zrobisz je w dwóch etapach. Tylko się nie pomyl

Macie ochotę na lekkie i pyszne ptysie? Albo na eklerki? Jeśli tak, to zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto parzone, które jest bazą do powyższych łakoci. Przepis jest bajecznie prosty, a smak? Obłędny! Grzech nie spróbować.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Eklerki i ptysie - rosną jak na drożdżach, chociaż ich nie mają w składzie

Lubicie ptysie czy eklerki? Z pewnością! A wiecie, że można je łatwo zrobić w domu? Musicie tylko zrobić ciasto parzone - to baza do takich wypieków. Przepis wymaga tylko kilku składników i jest prosty w wykonaniu! 

Ciasto parzone - składniki

Do ciasta parzonego potrzebne są tylko 4 składniki:

  • woda,
  • tłuszcz (masło bądź olej),
  • mąka pszenna,
  • jajka.

Niekiedy dodaje się też mleko. Wszystko w zależności od ewentualnej gęstości ciasta. Nie pozostawia to jednak faktu, że przepis jest banalnie prosty, smaczny i łatwy w przygotowaniu - liczy się jednak odpowiednia kolejność.

Ciasto parzone - przygotowanie

Przygotowanie ciasta parzonego jest proste i wygląda tak:

  1. Zagotuj w garnku wodę z tłuszczem (i mlekiem, jeśli chcesz);
  2. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę (możesz dodać też nieco kukurydzianej);
  3. Wymieszaj na gładkie ciasto i podgrzewaj przez 3 - 6 minut. Ten proces to właśnie zaparzanie - dzięki temu mąka wiąże dużo wody.
  4. Ciasto powinno łatwo odchodzić od garnka. Niech przestygnie do ok. 70C;
  5. Dodaj jajka (pojedynczo!) i miksuj na gładko. Ciasto ma "wisieć" na łyżce.
  6. Uwaga! W niektórych przepisach (np. churros, pączki wiedeńskie) ciasto się smaży, a nie piecze!
  7. Teraz przygotuj blachę z papierem do pieczenia;
  8. Ciasto nakładaj rękawem/workiem cukierniczym na pożądany kształt (zależny od tego, co chcesz z tego ciasta zrobić);
  9. Ciasto piecz w wysokiej temperaturze - ok. 190 - 200C.
  10. W trakcie pieczenia NIE otwieraj piekarnika! Inaczej ciasto upadnie!
  11. Jeśli chcesz gotowe ciasto przełożyć masą, musisz przekroić je zaraz po upieczeniu.

Ptysie to znana i lubiana słodka przekąska.Lubicie ptysie? Mamy genialny przepis na wersję z różą i kardamonem

Ciasto parzone - propozycje wykorzystania

Co można zrobić z takiego ciasta parzonego? W zależności od Wiele rzeczy, a oto lista propozycji:

KarpatkaKarpatka - przepis na królową słodkości. Sekretem jest idealne ciasto parzone

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: