Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Eklerki i ptysie - rosną jak na drożdżach, chociaż ich nie mają w składzie
Lubicie ptysie czy eklerki? Z pewnością! A wiecie, że można je łatwo zrobić w domu? Musicie tylko zrobić ciasto parzone - to baza do takich wypieków. Przepis wymaga tylko kilku składników i jest prosty w wykonaniu!
Ciasto parzone - składniki
Do ciasta parzonego potrzebne są tylko 4 składniki:
- woda,
- tłuszcz (masło bądź olej),
- mąka pszenna,
- jajka.
Niekiedy dodaje się też mleko. Wszystko w zależności od ewentualnej gęstości ciasta. Nie pozostawia to jednak faktu, że przepis jest banalnie prosty, smaczny i łatwy w przygotowaniu - liczy się jednak odpowiednia kolejność.
Ciasto parzone - przygotowanie
Przygotowanie ciasta parzonego jest proste i wygląda tak:
- Zagotuj w garnku wodę z tłuszczem (i mlekiem, jeśli chcesz);
- Zdejmij z ognia i dodaj mąkę (możesz dodać też nieco kukurydzianej);
- Wymieszaj na gładkie ciasto i podgrzewaj przez 3 - 6 minut. Ten proces to właśnie zaparzanie - dzięki temu mąka wiąże dużo wody.
- Ciasto powinno łatwo odchodzić od garnka. Niech przestygnie do ok. 70C;
- Dodaj jajka (pojedynczo!) i miksuj na gładko. Ciasto ma "wisieć" na łyżce.
- Uwaga! W niektórych przepisach (np. churros, pączki wiedeńskie) ciasto się smaży, a nie piecze!
- Teraz przygotuj blachę z papierem do pieczenia;
- Ciasto nakładaj rękawem/workiem cukierniczym na pożądany kształt (zależny od tego, co chcesz z tego ciasta zrobić);
- Ciasto piecz w wysokiej temperaturze - ok. 190 - 200C.
- W trakcie pieczenia NIE otwieraj piekarnika! Inaczej ciasto upadnie!
- Jeśli chcesz gotowe ciasto przełożyć masą, musisz przekroić je zaraz po upieczeniu.
Ciasto parzone - propozycje wykorzystania
Co można zrobić z takiego ciasta parzonego? W zależności od Wiele rzeczy, a oto lista propozycji:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.