Krupnik - przepis, który pokochasz. Podpowiadamy, na jakim mięsie będzie najlepszy

Krupnik to zupa, która regularnie gości na naszych stołach. Przygotowanie krupniku jest banalne i łaskawe dla portfela. Tylko na jakim mięsie krupnik będzie najlepszy? Nasz wybór to żeberka - krupnik na żeberkach jest pyszny, treściwy i każdy zawsze prosi o dokładkę.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Krupnik to zupa, która w dzieciństwie bywała zmorą, ale w dorosłym życiu ją uwielbiamy. Odpowiednio przygotowany krupnik sprawia, że podczas jedzenia wręcz "uszy nam się trzęsą" a dziś podpowiemy, jak zrobić krupnik idealny. Najważniejsze jest mięso - krupnik na żeberkach nie ma sobie równych.

Krupnik - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 6 ziemniaków
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalne szczypta kurkumy

Krupnik - sposób przygotowania

  1. Zacznij od ugotowania wywaru. Żeberka podziel na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą i zagotuj. Następnie zbierz powstałe szumowiny, dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
  2. Warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do wywaru. Dodaj pokrojonego pora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  3. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wsyp kaszę. Gotuj do miękkości.
  4. Pod koniec gotowania dopraw krupnik solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Krupnik najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Jeśli chcesz podkreślić smak krupniku, dodaj kilka suszonych grzybków. Ten dodatek świetnie podkręci smak.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: