Zupa paprykowa - pomysł na szybki obiad także dla wegetarian. Składniki? Pownieneś mieć w domu

Macie ochotę na pyszną i zdrową zupę? Do tego prostą w wykonaniu z również prostych składników? Proponujemy zupę paprykową. Z pewnością posmakuje każdemu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Zupę pomidorową czy jarzynową każdy zna. Ale nie każdy miał okazję spróbować zupy paprykowej. Jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa. Wystarczą proste składniki, aby ją przygotować. Poniżej instrukcja, jak ją ugotować.

Zupa paprykowa - składniki:

Do tej zupy potrzeba niewiele składników:

  • czerwona papryka - 3 sztuki,
  • pomidory (2 sztuki)  lub koncentrat pomidorowy (2 łyżki),
  • cebula -  1 sztuka,
  • czosnek - 2 - 4 ząbków,
  • bulion warzywny - 2 szklanki,
  • masło (lub oliwa) - 2 łyżki,
  • przyprawy - słodka papryka w proszku, chili, sól, pieprz, tymianek.

Zupa paprykowa - przygotowanie

Ta pyszna zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu:

  1. Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek;
  2. Przełóż do garnka i dodaj pokrojoną paprykę i pomidory (jeśli je dodajesz);
  3. Podsmaż przez 5 minut lub podduś (wtedy nieco dłużej - ok. 20 minut);
  4. Podgrzej bulion i wlej do warzyw. Jeśli zamiast pomidorów dajesz koncentrat - to teraz jest czas na jego dodanie;
  5. Przypraw do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 10 minut;
  6. Gdy zupa będzie gotowa, zmiksuj ją na krem.

Podawaj z dodatkami, np. tartym serem, śmietaną czy grzankami. Wygląda i smakuje po prostu obłędnie.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: