Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Zupę pomidorową czy jarzynową każdy zna. Ale nie każdy miał okazję spróbować zupy paprykowej. Jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa. Wystarczą proste składniki, aby ją przygotować. Poniżej instrukcja, jak ją ugotować.
Zupa paprykowa - składniki:
Do tej zupy potrzeba niewiele składników:
- czerwona papryka - 3 sztuki,
- pomidory (2 sztuki) lub koncentrat pomidorowy (2 łyżki),
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 2 - 4 ząbków,
- bulion warzywny - 2 szklanki,
- masło (lub oliwa) - 2 łyżki,
- przyprawy - słodka papryka w proszku, chili, sól, pieprz, tymianek.
Zupa paprykowa - przygotowanie
Ta pyszna zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu:
- Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek;
- Przełóż do garnka i dodaj pokrojoną paprykę i pomidory (jeśli je dodajesz);
- Podsmaż przez 5 minut lub podduś (wtedy nieco dłużej - ok. 20 minut);
- Podgrzej bulion i wlej do warzyw. Jeśli zamiast pomidorów dajesz koncentrat - to teraz jest czas na jego dodanie;
- Przypraw do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 10 minut;
- Gdy zupa będzie gotowa, zmiksuj ją na krem.
Podawaj z dodatkami, np. tartym serem, śmietaną czy grzankami. Wygląda i smakuje po prostu obłędnie.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.