Amerykańskie hamburgery z przepisu Magdy Gessler. Sekretem smaku jest odpowiedni dobór sera

Masz ochotę na typowy amerykański lunch, ale nie wiesz jak (i co) przyrządzić? Mamy pomysł - hamburgery według przepisu Magdy Gessler. Wypróbuj koniecznie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Chcesz zrobić solidny, mięsny posiłek, najlepiej rodem ze Stanów Zjednoczonych? W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem będą hamburgery, a ściślej rzecz biorąc, hamburgery według słynnej polskiej restauratorki Magdy Gessler. Przedstawiamy jej przepis na to danie.

Zobacz wideo Cheeseburger w domu, a smakuje jak z Maca

Hamburgery według Magdy Gessler - składniki

Do tego amerykańskiego dania potrzebne będą następujące składniki:

  • wołowina (najlepiej zmielona własnoręcznie w domu) - pół kilograma,
  • cebula - 1,
  • sos Worcester - 2 łyżki,
  • sos chili - 2 łyżki
  • musztarda z Dijon - 2 łyżeczki,
  • ser (najlepiej cheddar) - 4 plastry,
  • bułki - 4 sztuki,
  • prażona cebulka,
  • warzywa: pomidory, cebula, sałata,
  • przyprawy: pieprz, suszony imbir,
  • dodatki: ketchup, majonez, musztarda.

Hamburgery według Magdy Gessler - przygotowanie

Przyrządzenie tego dania rodem z USA wygląda następująco:

  1. Połącz mieloną wołowinę z cebulą, sosami chili i Worcester, imbirem, pieprzem i zimną wodą;
  2. Wyrób całość na gładką masę, po czym dodaj prażoną cebulkę;
  3. Zrób z tego 4 hamburgery. Grilluj lub smaż na patelni przez 5 - 6 minut z obu stron;
  4. Na koniec smażenia połóż na każdym kotlecie plaster sera cheddar - to właśnie on jest tym najchętniej wybieranym przez Amerykanów. Świetnie się ciągnie, doskonale smakuje podsmażony, i będzie pysznie komponować się z burgerem - trzeba jednak poszukać odpowiednio dobrego. Sery cheddar w Ameryce są lekko pikantne i wyraziste, nie da się ich pomylić z żadnym innym;
  5. Bułki opiecz, tak, aby były ciepłe i chrupiące. Posmaruj majonezem i ułóż dodatki według schematu: sałata - kotlet - musztarda i ketchup - pomidory i cebula - bułka (posmarowana od spodu majonezem);

Gotowe hamburgery podawaj z frytkami i sałatką coleslaw. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.