Szare kluski - przepis z babcinego zeszytu. Najlepiej smakują z pewnym dodatkiem

Szare kluski, kluski kładzione czy "kładzioki" to popularne danie, które dawno temu robiły na obiad nasze babcie. Przepis na szare kluski jest banalny i łaskawy dla portfela a te ziemniaczane kluseczki najlepiej smakują ze skwarkami i odrobiną kwaśnej śmietany. Sprawdź nasz przepis i przygotuj się na smak wprost z babcinej kuchni.

Więcej przepisów na dania z dawnych lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Siłą tradycyjnej kuchni polskiej jest smak i prostota. Takie właśnie są szare kluski - prosta potrawa z tartych ziemniaków, która idealnie smakuje w towarzystwie omasty ze skwarek. Jak zrobisz pyszne szare kluski, by smakowały jak te, które w dzieciństwie na obiad robiły nasze babcie? Zapraszamy do prostego przepisu.

Szare kluski - przepis prosto z babcinego zeszytu

Składniki

  • ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej użyć odmiany mączystej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 większe jajko
  • do doprawienia sól i pieprz
  • do podania: kwaśna śmietana

Okrasa:

  • 2 duże żółte cebule
  • 250 g boczku surowego wędzonego
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub smalcu

Szare kluski - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli nie masz do tego cierpliwości, zmiel je w maszynce o drobnych oczkach.
  2. Dno sporego garnka wyłóż gazą i przełóż na nią ziemniaki. Odłóż je na 20 minut, by ziemniaki puściły wodę. 
  3. Kiedy ziemniaki "odpoczywają", przygotuj okrasę. Boczek pokrój w dosyć drobną kostkę. Następnie połóż go na suchej patelni i smaż, aż się wytopi i zbrązowieje. Następnie dodaj odrobinę tłuszczu i posiekaną w kostkę cebulę. Smaż całość, aż cebula się zeszkli. Następnie odstaw patelnię.
  4. Ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż je do miski. Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być gęste i dosyć zwarte. Jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki pszennej.
  5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli oraz odrobiony oleju. Następnie za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i wkładaj je do wrzątku. Gotuj przez 3-4 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 
  6. Gotowe kluseczki podawaj okraszone okrasą z boczku i cebuli oraz z kleksem kwaśnej śmietany.

Taki obiad to sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa. Babcina kuchnia nie ma sobie równych, najlepiej sam się przekonaj, robiąc szare kluski z tego przepisu. Tylko nie zapomnij o podsmażonym boczku!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: