Więcej przepisów na dania z dawnych lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Siłą tradycyjnej kuchni polskiej jest smak i prostota. Takie właśnie są szare kluski - prosta potrawa z tartych ziemniaków, która idealnie smakuje w towarzystwie omasty ze skwarek. Jak zrobisz pyszne szare kluski, by smakowały jak te, które w dzieciństwie na obiad robiły nasze babcie? Zapraszamy do prostego przepisu.
Szare kluski - przepis prosto z babcinego zeszytu
Składniki
- ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej użyć odmiany mączystej)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 większe jajko
- do doprawienia sól i pieprz
- do podania: kwaśna śmietana
Okrasa:
- 2 duże żółte cebule
- 250 g boczku surowego wędzonego
- 4 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
Szare kluski - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli nie masz do tego cierpliwości, zmiel je w maszynce o drobnych oczkach.
- Dno sporego garnka wyłóż gazą i przełóż na nią ziemniaki. Odłóż je na 20 minut, by ziemniaki puściły wodę.
- Kiedy ziemniaki "odpoczywają", przygotuj okrasę. Boczek pokrój w dosyć drobną kostkę. Następnie połóż go na suchej patelni i smaż, aż się wytopi i zbrązowieje. Następnie dodaj odrobinę tłuszczu i posiekaną w kostkę cebulę. Smaż całość, aż cebula się zeszkli. Następnie odstaw patelnię.
- Ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż je do miski. Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być gęste i dosyć zwarte. Jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki pszennej.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli oraz odrobiony oleju. Następnie za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i wkładaj je do wrzątku. Gotuj przez 3-4 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
- Gotowe kluseczki podawaj okraszone okrasą z boczku i cebuli oraz z kleksem kwaśnej śmietany.
Taki obiad to sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa. Babcina kuchnia nie ma sobie równych, najlepiej sam się przekonaj, robiąc szare kluski z tego przepisu. Tylko nie zapomnij o podsmażonym boczku!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.