Jajecznica z płynnym żółtkiem to hit. Ten prosty sposób sprawi, że będzie możliwie najzdrowsza

Jajecznica to jedna z najchętniej wybieranych propozycji na zdrowe i sycące śniadanie. Mamy przepis na możliwie najzdrowszą (i najsmaczniejszą!) wersję tego popularnego dania. Koniecznie wypróbujcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Śniadania, (a czasem również kolacje), kojarzą się z prostymi potrawami, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jednym z takich dań jest jajecznica. Choć jest zdrowa sama w sobie, można sprawić, by stała się jeszcze bardziej wartościowa. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka żółtek - im bardziej płynne, tym więcej cennych składników odżywczych zawierają. Prezentujemy przepis na jajecznicę z żółtkiem tak płynnym... jak tylko się da!

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Jajecznica z płynnym żółtkiem - ten sposób sprawi, że będzie najsmaczniejsza. Jajka wyciągnij z lodówki wcześniej

Do naszej jajecznicy potrzeba kilku składników:

  • 4 jajka,
  • pieprz i sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa).
  • opcjonalnie ulubione dodatki (np. szczypiorek, boczek, tarty ser)

Użyj jajek w temperaturze pokojowej - pójdzie Ci szybciej i łatwiej, dzięki temu, że białko zetnie się równomiernie na całej patelni. 

Dzięki temu sposobowi przygotowania żółtko pozostanie płynne. Całość trwa tylko chwilę

Jajecznica z płynnym żółtkiem jest prosta do przygotowania. Oto instrukcja przyrządzenia tej potrawy tak, aby żółtko było tak płynne, jak to tylko możliwe:

  1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i wbij jajka;
  2. Delikatnie mieszaj białka, jednocześnie omiń żółtka (możesz też oddzielić białka od żółtek i najpierw dodać białka. Gdy się nieco zetną, dodaj żółtka).
  3. Gdy białka będą niemal w całości ścięte, zdejmij patelnię z ognia;
  4. Przypraw jajecznicę, po czym ponownie postaw patelnię na ogniu;
  5. Żółtka mają się tylko nieznacznie ściąć - mają być płynne;
  6. Gotowe. Podawaj ciepłe z chlebem i dodatkami, np. warzywami. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.