• Link został skopiowany

Jajecznica z płynnym żółtkiem to hit. Ten prosty sposób sprawi, że będzie możliwie najzdrowsza

Jajecznica to jedna z najchętniej wybieranych propozycji na zdrowe i sycące śniadanie. Mamy przepis na możliwie najzdrowszą (i najsmaczniejszą!) wersję tego popularnego dania. Koniecznie wypróbujcie.
Jajecznica z płynnym żółtkiem
Canva.com

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Śniadania, (a czasem również kolacje), kojarzą się z prostymi potrawami, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jednym z takich dań jest jajecznica. Choć jest zdrowa sama w sobie, można sprawić, by stała się jeszcze bardziej wartościowa. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka żółtek - im bardziej płynne, tym więcej cennych składników odżywczych zawierają. Prezentujemy przepis na jajecznicę z żółtkiem tak płynnym... jak tylko się da!

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Jajecznica z płynnym żółtkiem - ten sposób sprawi, że będzie najsmaczniejsza. Jajka wyciągnij z lodówki wcześniej

Do naszej jajecznicy potrzeba kilku składników:

  • 4 jajka,
  • pieprz i sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa).
  • opcjonalnie ulubione dodatki (np. szczypiorek, boczek, tarty ser)

Użyj jajek w temperaturze pokojowej - pójdzie Ci szybciej i łatwiej, dzięki temu, że białko zetnie się równomiernie na całej patelni. 

Dzięki temu sposobowi przygotowania żółtko pozostanie płynne. Całość trwa tylko chwilę

Jajecznica z płynnym żółtkiem jest prosta do przygotowania. Oto instrukcja przyrządzenia tej potrawy tak, aby żółtko było tak płynne, jak to tylko możliwe:

  1. Rozgrzej tłuszcz na patelni i wbij jajka;
  2. Delikatnie mieszaj białka, jednocześnie omiń żółtka (możesz też oddzielić białka od żółtek i najpierw dodać białka. Gdy się nieco zetną, dodaj żółtka).
  3. Gdy białka będą niemal w całości ścięte, zdejmij patelnię z ognia;
  4. Przypraw jajecznicę, po czym ponownie postaw patelnię na ogniu;
  5. Żółtka mają się tylko nieznacznie ściąć - mają być płynne;
  6. Gotowe. Podawaj ciepłe z chlebem i dodatkami, np. warzywami. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: