Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.
Sos holenderski nie jest tak popularny, jak czosnkowy, tysiąca wysp lub BBQ. Nie znaczy to, że smakuje gorzej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek w różnej postaci, tostów, ryb, warzyw i mięs. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Jak zrobić sos holenderski? Przepis wam w tym pomoże. Wystarczy niewiele składników, by wyczarować coś wyjątkowego, co zmieni smak wielu potraw. Zaczynamy!
Jeśli po przeczytaniu nazwy dipu stwierdziliście, że pochodzi on z Holandii, to nie mylicie się. Znany jest on już od kilkuset lat. Jednak to nie w Niderlandach zyskał największą popularność. Sos holenderski najbardziej kojarzy się z kuchnią francuską. Pewne źródła podają, że Francji trafił za sprawą Hugenotów (francuscy ewangelicy reformowani, którzy kojarzeni są przede wszystkim z Nocą Świętego Bartłomieja). Część kronikarzy twierdzi, że dodatek ten został wymyślony przez francuzów, a nazwę holenderski otrzymał na cześć króla Holandii, który ongiś odwiedzał pałac. Podstawowy przepis można modyfikować, dzięki czemu tworzy się inne sosy.
Potrzebne produkty:
Wykonanie:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.