Sos holenderski. Przepis, który zrobi furorę. Potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników

Już sama nazwa dipu sugeruje, że pochodzi on z Holandii. Czy tak jest w rzeczywistości? Przekonajcie się sami. Przedstawiamy wam sos holenderski. Przepis jest banalnie prosty i uporacie się z nim w kilka minut.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Sos holenderski nie jest tak popularny, jak czosnkowy, tysiąca wysp lub BBQ. Nie znaczy to, że smakuje gorzej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek w różnej postaci, tostów, ryb, warzyw i mięs. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Jak zrobić sos holenderski? Przepis wam w tym pomoże. Wystarczy niewiele składników, by wyczarować coś wyjątkowego, co zmieni smak wielu potraw. Zaczynamy!

Śniadanie z jajekPyszne śniadanie z jajek. Kilka pomysłów na pożywny posiłek

Sos holenderski. Przepis na dodatek, który święci tryumfy w pewnej kuchni

Jeśli po przeczytaniu nazwy dipu stwierdziliście, że pochodzi on z Holandii, to nie mylicie się. Znany jest on już od kilkuset lat. Jednak to nie w Niderlandach zyskał największą popularność. Sos holenderski najbardziej kojarzy się z kuchnią francuską. Pewne źródła podają, że Francji trafił za sprawą Hugenotów (francuscy ewangelicy reformowani, którzy kojarzeni są przede wszystkim z Nocą Świętego Bartłomieja). Część kronikarzy twierdzi, że dodatek ten został wymyślony przez francuzów, a nazwę holenderski otrzymał na cześć króla Holandii, który ongiś odwiedzał pałac. Podstawowy przepis można modyfikować, dzięki czemu tworzy się inne sosy

Sos holenderski. Przepis, który zrobisz z kilku składników

Potrzebne produkty:

  • 4 żółtka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, biały pieprz,
  • 100 g masła.

Sałatka z mango i awokadoSałatka z mango - przepisy błyskawiczne. Na jeden wystarczy 10 minut

Wykonanie:

  1. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by zyskały temperaturę pokojową.
  2. Rozpuść masło.
  3. Żółtka ubij z pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Masa powinna być puszysta. 
  4. Do kremu jajecznego stopniowo dolewaj masło. Cały czas ubijaj.
  5. Miksuj do momentu, gdy sos holenderski zyska konsystencję majonezu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: