Sałatka: mango z serem camembert
Sałatka mango może być podawana na wiele różnych sposobów, również z dodatkiem rozmaitych serów. Znakomicie będzie pasował tu między innymi ser camembert. Jeżeli należycie do grona "seromaniaków", to możecie pokusić się o użycie sera pleśniowego, którego wyraźny smak doskonale współgra ze słodyczą mango. Wszystko jest uzależnione od kuchennych preferencji domowników i gości. Przedstawiamy sprawdzony przepis na sałatkę z mango, którą przygotujesz w 10 minut.
Składniki:
- 2-3 garści rukoli
- 1 mango
- 1 awokado
- 200 gram sera camembert
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w pióra
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony
Przygotowanie:
- Rukolę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na dnie miski.
- Mango umyj, przekrój wzdłuż znajdującej się w nim pestki. Miąższ w odkrojonej części mango można ponacinać w kratkę tak, aby nie przeciąć nożem skórki. Następnie łyżką wydobyć miąższ mango oddzielając go od skóry. W ten sposób uzyskamy owoc pokrojony w kostkę gotowy do wykorzystania. W ten sam sposób postępujemy z pozostałą częścią mango.
- Podobnie przygotowujemy awokado, które w sałatce może przybrać formę kostki lub plastrów.
- Ser camembert należy pokroić w plastry.
- Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki ułożyć na rukoli.
- Składniki na sos - oliwę, sok z cytryny i syrop klonowy - należy wymieszać dokładnie energicznym ruchem. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Zobacz wideo Poznaj prosty patent na mango:
Tajska sałatka z mango i awokado - prosty przepis
Tajska sałatka z mango i awokado to oryginalna propozycja na kolację z przyjaciółmi. Możemy być przekonani, że zachwyci ona naszych gości. Odrobina egzotyki to jest to! Oto i przepis:
Składniki:
- 1 mango
- 1 awokado
- 12 krewetek
- 3 garści roszponki
- kiełki słonecznika
- 10 gałązek kolendry
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka prażonego białego sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 mała łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- chili świeże
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
- Mango dokładnie umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę.
- Oczyszczone krewetki smażymy na maśle z czosnkiem i chili. Pod koniec smażenia skropić krewetki odrobiną soku z limonki.
- Olej sezamowy, sos sojowy, miód, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz korzeń imbiru starty na tarce - wszystkie składniki na sos mieszamy.
- Roszponkę i kiełki należy opłukać i osuszyć.
- Awokado myjemy, obieramy i kroimy. Kolendrę siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy dressing. Przyprawiamy i posypujemy całość sezamem.
Sos mango do sałatki - czyli o tym, jak wykonać dressing z mango
Sos mango do sałatki jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten aromatyczny dodatek zmieni sałatkę w lekkie i soczyste danie. Sos ten sprawdzi się jednak nie tylko w sałatkach, ale też jako dodatek do pieczonych ryb lub mięs. Poniżej nasza receptura na sos mango.
Składniki na sos mango:
- 1 mango
- 1 mała łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z limonki bądź cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- szczypta imbiru i chili
- 2 łyżki syropu klonowego
- 6 listków bazylii
- odrobina wody
Wykonanie:
- Mango myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki
- Sok z limonki wyciskamy.
- Wszystkie składniki blendujemy.
- Powstały sos można przetrzeć przez sitko, aby był aksamitny.
Sałatka z mango jest szybka, smaczna a co najważniejsze - dziecinnie prosta. Przygotujecie ją bardzo szybko tuż przed wizytą gości.
Zobacz też: