Sałatka z mango - przepisy błyskawiczne. Na jeden wystarczy 10 minut

Sałatka z mango to propozycja, która doskonale sprawdza się w ciepłe dni. Mango można podawać na wiele sposobów. Dobrze sprawdzi się zarówno pokrojone w kostkę, jak i jako sos mango do sałatki.

Sałatka: mango z serem camembert

Sałatka mango może być podawana na wiele różnych sposobów, również z dodatkiem rozmaitych serów. Znakomicie będzie pasował tu między innymi ser camembert. Jeżeli należycie do grona "seromaniaków", to możecie pokusić się o użycie sera pleśniowego, którego wyraźny smak doskonale współgra ze słodyczą mango. Wszystko jest uzależnione od kuchennych preferencji domowników i gości. Przedstawiamy sprawdzony przepis na sałatkę z mango, którą przygotujesz w 10 minut.

Składniki:

  • 2-3 garści rukoli
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 200 gram sera camembert
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w pióra
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony 

Przygotowanie:

  1. Rukolę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na dnie miski.
  2. Mango umyj, przekrój wzdłuż znajdującej się w nim pestki. Miąższ w odkrojonej części mango można ponacinać w kratkę tak, aby nie przeciąć nożem skórki. Następnie łyżką wydobyć miąższ mango oddzielając go od skóry. W ten sposób uzyskamy owoc pokrojony w kostkę gotowy do wykorzystania. W ten sam sposób postępujemy z pozostałą częścią mango.
  3. Podobnie przygotowujemy awokado, które w sałatce może przybrać formę kostki lub plastrów.
  4. Ser camembert należy pokroić w plastry.
  5. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.
  6. Wszystkie składniki ułożyć na rukoli.
  7. Składniki na sos - oliwę, sok z cytryny i syrop klonowy - należy wymieszać dokładnie energicznym ruchem. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Zobacz wideo Poznaj prosty patent na mango:

Tajska sałatka z mango i awokado - prosty przepis

Tajska sałatka z mango i awokado to oryginalna propozycja na kolację z przyjaciółmi. Możemy być przekonani, że zachwyci ona naszych gości. Odrobina egzotyki to jest to! Oto i przepis:

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 12 krewetek
  • 3 garści roszponki
  • kiełki słonecznika
  • 10 gałązek kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka prażonego białego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • chili świeże
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

  1. Mango dokładnie umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę.
  2. Oczyszczone krewetki smażymy na maśle z czosnkiem i chili. Pod koniec smażenia skropić krewetki odrobiną soku z limonki.
  3. Olej sezamowy, sos sojowy, miód, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz korzeń imbiru starty na tarce - wszystkie składniki na sos mieszamy.
  4. Roszponkę i kiełki należy opłukać i osuszyć.
  5. Awokado myjemy, obieramy i kroimy. Kolendrę siekamy.
  6. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy dressing. Przyprawiamy i posypujemy całość sezamem.

Sos mango do sałatki - czyli o tym, jak wykonać dressing z mango

Sos mango do sałatki jest niezwykle prosty w wykonaniu. Ten aromatyczny dodatek zmieni sałatkę w lekkie i soczyste danie. Sos ten sprawdzi się jednak nie tylko w sałatkach, ale też jako dodatek do pieczonych ryb lub mięs. Poniżej nasza receptura na sos mango.

Składniki na sos mango:

  • 1 mango
  • 1 mała łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z limonki bądź cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta imbiru i chili
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 6 listków bazylii
  • odrobina wody

Wykonanie:

  1. Mango myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki
  2. Sok z limonki wyciskamy.
  3. Wszystkie składniki blendujemy.
  4. Powstały sos można przetrzeć przez sitko, aby był aksamitny.

Sałatka z mango jest szybka, smaczna a co najważniejsze - dziecinnie prosta. Przygotujecie ją bardzo szybko tuż przed wizytą gości. 

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.