Chleb z kaszy gryczanej z przepisu Anny Lewandowskiej. Bez zagniatania i wyrastania. Tylko trzy kroki

Większość pieczywa, czy to chlebów, czy bułek, obfituje w gluten. Nie każdy jednak chce lub może go jeść, a niektórym trudno jest całkowicie zrezygnować z takich wypieków. Na szczęście nie brakuje przepisów na chleby bezglutenowe, a jedną z takich receptur podzieliła się na swoim blogu Anna Lewandowska. Jej chleb z kaszy gryczanej może być też ratunkiem, gdy w waszej kuchni zabraknie mąki.

Więcej przepisów na pieczywo znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Chleb z kaszy gryczanej według przepisu Anny Lewandowskiej z pewnością ma kilka zalet. Robi się go naprawdę łatwo, bo składa się właściwie z trzech kroków. Na dodatek nie trzeba go zagniatać i czekać, aż ciasto wyrośnie, bo na liście składników nie ma drożdży. Minusem może być to, że stosunkowo długo trzeba czekać na początku, aż namoczy się kasza. Ale potem jest już z górki. Jak zatem zrobić chleb z kaszy gryczanej Anny Lewandowskiej? Poniżej znajdziecie wszystkie szczegóły.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Chleb z kaszy gryczanej. Przepis Anny Lewandowskiej

Przepis pochodzi z oficjalnego bloga Anny Lewandowskiej.

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • 5 szklanek wody,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • odrobina sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego (można zastąpić babką płesznik),
  • pół szklanki rodzynek,
  • pół szklanki bezglutenowych płatków owsianych.

Chleb z kaszy gryczanej. Sposób przygotowania

Jest naprawdę banalny. Zaczynacie od namoczenia kaszy gryczanej. Trzeba zalać ją bardzo ciepłą wodą i odstawić (niestety) na trzy godziny. Pozostałe kroki są już jednak bardzo szybkie. Po upływie wspomnianego czasu do kaszy dodajecie pozostałe składniki i blendujecie. Mieszacie wszystko ze sobą, a następnie przekładacie do formy.

Piekarnik nagrzewacie do 180 stopni Celsjusza i pieczecie chleb przez około 60 minut. Nie wyjmujcie go od razu z piekarnika. Po upieczeniu zostawcie go tam jeszcze na parę minut, a następnie przestawcie w chłodniejsze miejsce i zakryjcie ściereczką. Gotowe!

Mrozisz chleb na później? Wyjaśniamy, jak go odmrażać, by smakował jak świeży

Mrożenie chleba to przydatny kuchenny trik. Dzięki niemu ograniczysz marnowanie jedzenia i zyskasz na czasie (będziesz mógł zrobić zakupy na zapas). Zastanawiasz się, czy pieczywo po rozmrożeniu nie będzie ci smakować? Pracownik piekarni mówi, co zrobić, żeby na pewno tak było.

Chleb możesz odmrażać na dwa sposoby. Pierwszy to nagrzanie piekarnika do 175 stopni Celsjusza i włożenie do niego bochenka prosto z zamrażarki na ok. 40 minut (oczywiście bez plastikowej torby). Po tym czasie chleb powinien pachnieć i smakować jak świeżo upieczony.

Na czym polega drugi? Dowiecie się tego z naszego artykułu: 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA