Domowe bułki - przepis. Więcej nie sięgniesz po sklepowe pieczywo. Dodaj ziarna, aby urozmaicić smak

Świeże pieczywo z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na szybkie i udane śniadanie. Jeśli jednak masz rano trochę czasu, zachęcamy do samodzielnego wypieku. Ciepły chleb z chrupiącą skórką, czy mięciutkie bułeczki z pewnością zasmakują domownikom. Jak przygotować pachnące pieczywo? Oto domowe bułki - przepis, który nie powinien sprawić trudności nawet kuchennym laikom.

Aby cieszyć się smakiem ciepłych, miękkich bułek z chrupiącą skórką wcale nie trzeba wybierać się do piekarni. Wystarczy tylko trochę czasu, cierpliwości i kilka dobrej jakości składników, dzięki którym będziemy w stanie własnoręcznie upiec ulubione pieczywo.

Zobacz wideo Smażony chleb z sosem czosnkowym

Więcej przepisów na wypieki znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Domowe bułki - przepis, który sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po gotowe pieczywo

Do przygotowania domowych bułek wystarczy tylko składników. Prezentujemy przepis podstawowy, dzięki któremu powstaną tradycyjne pszenne kajzerki. Łatwo jednak zmienić ich smak. Mąkę pszenną można wymieszać z innymi rodzajami mąk (ale warto pamiętać, że konieczne może być dodanie większej ilości wody, każda mąka chłonie inne ilości), można także urozmaicić wypiek poprzez dodanie do niego wybranych przypraw. Bułki pszenne świetnie będą smakować z dodatkiem majeranku, czy suszonej cebuli. Warto też posypać je ziarnami sezamu lub maku.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (możesz użyć dowolnej innej mąki lub wymieszać kilka)
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka cukru

Opcjonalnie: przyprawy (majeranek, kminek, suszona cebula, czosnek), ziarna (słonecznik, sezam, mak, czarnuszka), bakalie (żurawina, rodzynki).

Tak zrobisz domowe bułki. Z tego przepisu wyjdzie około ośmiu porcji  

  • Przygotuj drożdżowy zaczyn. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i dodaj do tego odrobinę ciepłej wody. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe.
  • Mąkę, masło, jajko i przyprawy przełóż do miski, dodaj zaczyn, a całość podlej wodą. Połącz składniki w jednolitą masę.
  • Ciasto wyrabiaj ręką przez około 5 minut, do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji.
  • Tak wyrobione ciasto przełóż do miski, ponownie przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia.
  • Po godzinie wyłóż ciasto z miski i podziel na równe części. Z każdej z nich uformuj bułkę. Tak uformowane kawałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zanim włożysz bułki do piekarnika, odczekaj jeszcze około pół godziny. Dzięki temu bułki jeszcze nieco wyrosną.
  • Po tym czasie możesz naciąć wierzch bułek (aby przypominały kajzerki) lub  posypać je wybranymi dodatkami.
  • Bułki wypiekaj w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.