Pankejki - przepis na śniadanie po amerykańsku. Dodatek czekolady zapewni efekt wow

Jeśli mówimy o śniadaniu na słodko, pankejki zdecydowanie wygrywają. Te smaczne i puchate placuszki zawojowały USA i teraz szturmem zdobyły nasze podniebienia. Jak zrobić amerykańskie pancakes, by uzyskać efekt wow? Do ciasta dodaj pokruszoną czekoladę - będą tak pyszne, że znikną w kilka sekund z talerzy.

Więcej przepisów na śniadania na słodko znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na pankejki jest bardzo prosty, ale warto pamiętać, że te prawdziwe, amerykańskie pancakes należy robić na maślance. Do pankejków z czekoladą możesz użyć czekolady, jaką najbardziej lubisz - mleczną lub deserową. Czekolady nadziewane raczej się nie sprawdzą. Zapraszamy dla prostego przepisu na śniadanie w amerykańskim stylu.

Pankejki - przepis z efektem wow

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g maślanki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok.50 g czekolady

Pankejki - sposób wykonania:

  1. Czekoladę drobno posiekaj ostrym nożem. 
  2. Do miski wlej maślankę, dodaj mąkę i pozostałe składniki. Warto zadbać, by były w temperaturze pokojowej. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz za pomocą blendera lub miksera. Następnie do ciasta przełóż posiekaną czekoladę i wymieszaj całość szpatułką.
  4. Pankejki smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż z obu stron zrobią się rumiane. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Takie śniadanie to raj dla łasuchów. Jeśli chcesz sprawić swoim bliskim nieco radości, koniecznie przygotuj pankejki w ten sposób. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.