Wielkanocna babka piaskowa z przepisu Ewy Wachowicz. Zaskoczysz się tym, jak łatwo ją przygotować

Jeśli szukacie łatwego i szybkiego przepisu na babkę piaskową, właśnie go znaleźliście. Ciasto polecane przez Ewę Wachowicz, jest niezwykle proste w wykonaniu. Spróbujcie sami, a z pewnością nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Wielkanoc coraz bliżej, dlatego warto zastanowić się nad świątecznym menu. Jednym z najchętniej wybieranych na tę okazję ciast jest babka piaskowa. Przepis na ten uwielbiany wypiek podrzuciła internautom Ewa Wachowicz. Receptura jest naprawdę prosta i szybka w wykonaniu. Przekonajcie się sami.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Babka piaskowa - przepis na klasyczne wielkanocne ciasto, które nie powinno sprawić trudności nawet kuchennym laikom

Do tego ciasta według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne będą następujące składniki:

  • jajka - 5 sztuk,
  • mąka pszenna - 180 g,
  • mąka ziemniaczana - 140 g,
  • kostka masła,
  • cukier - 200 g,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • kakao - 200 g,
  • proszek do pieczenia - pół opakowania.

Tak przygotujesz babkę piaskową. Polej ją rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, by smakowała jeszcze lepiej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj oba jej rodzaje z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka wbite do drugiej miski umieść w gorącej kąpieli wodnej i dodaj cukier.
  3. Wciąż na parze ubijaj jajka, jednocześnie dodając do nich cukier waniliowy.
  4. Do ubitej na sztywno masy dodaj wymieszane wcześnie suche składniki.
  5. Rozpuść masło, ostudź je i dodaj do reszty masy. Całość wymieszaj.
  6. Część masy przełóż do osobnej miski i wymieszaj z kakao. Pozostałą masę wlej do formy.
  7. Ciasto z dodatkiem kakao wylej na białą warstwę.
  8. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 - 50 minut.

Upieczoną babkę warto oblać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Dzięki temu będzie jeszcze lepiej prezentować się na wielkanocnym stole. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.