Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Wielkanoc coraz bliżej, dlatego warto zastanowić się nad świątecznym menu. Jednym z najchętniej wybieranych na tę okazję ciast jest babka piaskowa. Przepis na ten uwielbiany wypiek podrzuciła internautom Ewa Wachowicz. Receptura jest naprawdę prosta i szybka w wykonaniu. Przekonajcie się sami.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Babka piaskowa - przepis na klasyczne wielkanocne ciasto, które nie powinno sprawić trudności nawet kuchennym laikom
Do tego ciasta według przepisu Ewy Wachowicz potrzebne będą następujące składniki:
- jajka - 5 sztuk,
- mąka pszenna - 180 g,
- mąka ziemniaczana - 140 g,
- kostka masła,
- cukier - 200 g,
- opakowanie cukru waniliowego,
- kakao - 200 g,
- proszek do pieczenia - pół opakowania.
Tak przygotujesz babkę piaskową. Polej ją rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, by smakowała jeszcze lepiej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej i wymieszaj oba jej rodzaje z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbite do drugiej miski umieść w gorącej kąpieli wodnej i dodaj cukier.
- Wciąż na parze ubijaj jajka, jednocześnie dodając do nich cukier waniliowy.
- Do ubitej na sztywno masy dodaj wymieszane wcześnie suche składniki.
- Rozpuść masło, ostudź je i dodaj do reszty masy. Całość wymieszaj.
- Część masy przełóż do osobnej miski i wymieszaj z kakao. Pozostałą masę wlej do formy.
- Ciasto z dodatkiem kakao wylej na białą warstwę.
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 - 50 minut.
Upieczoną babkę warto oblać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Dzięki temu będzie jeszcze lepiej prezentować się na wielkanocnym stole.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.