Kiedy zabierasz się za domowe ptasie mleczko i przepis z naszego polecenia, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Wszystkie składniki powinny być świeże i wyjęte z lodówki na minimum 2 h przed użyciem (muszą nabrać temperatury pokojowej). Z naszą pianką możesz też dowolnie eksperymentować i jeśli chcesz trochę zaszaleć, możesz dodać ulubioną galaretkę, wtedy ciasto zmieni delikatnie posmak i kolor. Jednak my, póki co stawiamy na prostotę i przychodzimy z klasyczną wersją na domowe ptasie mleczko.
Szukasz więcej podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl
Oczywiście jeśli lubisz bardziej treściwe ciasta, możesz upiec biszkopt, lub wyłożyć spód formy herbatnikami. Tak naprawdę wszystko zależy od twoich preferencji i kubków smakowych.
Jak zrobić domowe ptasie mleczko? Przepis w sam raz dla każdego
Składniki na polewę
Składniki na piankę
Polewa czekoladowa
Na samym początku robimy polewę. W małym garnku rozpuszczamy masło (konsystencja cieczy), następnie dodajemy kakao, kolejno cukier puder i mleko. Mieszaj do połączenia się wszystkich składników, ale nie gotuj. Następnie w małej miseczce rozpuść we wrzątku żelatynę, po czym wlej ją do naszej polewy. Wszystko razem energicznie wymieszaj i na chwilę odstaw.
Puchowo-waniliowa pianka
Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do przestudzenia. Następnie weź jajka, oddziel od nich białka i wlej je do wysokiego naczynia - dodaj szczyptę soli i wszystko ubij mikserem na największych obrotach. Wsyp cukier i wszystko razem ubijaj, aż piana będzie sztywna. Na sam koniec dodaj dwie łyżki soku z cytryny i aromat waniliowy. Wszystko razem wymieszaj mikserem.
Do naszej pianki wlej chłodną żelatynę i wszystko wymieszaj jeszcze raz, miksując - ale na małych obrotach. Ciasto właściwie jest już gotowe.
W tym miejscu możesz do wyłożonej formy papierem do pieczenia włożyć ją herbatnikami bądź biszkoptami, jednak jeśli chcesz pozostać wierna oryginałowi - całą piankę wylej na spód, następnie łyżką wyrównaj powierzchnię i dodaj na sam wierzch czekoladową polewę. Całość włóż do lodówki, na minimum 2 godziny, aż ciasto całkowicie stężeje.
Puszysta pianka, która rozpływa się w ustach
Domowe ciasto ptasie mleczko bez pieczenia kusi nas przede wszystkim puchową pianką oraz pyszną czekoladową polewą. Jest proste w wykonaniu, składniki znajdziemy w każdej kuchni (jeśli brak jajek, czy mleka - każdy osiedlowy sklep ma to w swojej ofercie). Sprawdzi się w wersji na szybko oraz tej na bogato, kiedy dodasz do piany np. smakową galaretkę, a wierzchnią warstwę udekorujesz ulubionymi owocami. Spróbuj, a już po chwili będziesz mogła się cieszyć pysznymi waniliowymi kostkami, oblanymi czekoladą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.