Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Składające się z kilku warstw ciasto Kinder Bueno, idealnie odwzorowuje smak popularnego batonika. Chrupiący spód świetne komponuje się z delikatnym kremem o delikatnym, orzechowym posmaku. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na pyszny deser bez pieczenia.
Zobacz wideo Makowiec bez pieczenia
Ciasto Kinder Bueno. Zanim zaczniesz pracę, przygotuj te produkty. Nie pożałujesz
Do tego deseru będziesz potrzebować następujących produktów:
Masa orzechowo - budyniowa:
- 3 opakowania budyniu (śmietankowy/waniliowy bez cukru)
- kostka masła (miękkiego)
- 1 litr mleka
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 80 g orzechów laskowych
Masa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- śmietana 36 proc.
- 250 g serka mascarpone
- szklanka mleka w proszku
- 2-3 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 1-2 opakowania ciastek harbatników
- kilka łyżek krem czekoladowy
- orzechy laskowe do dekoracji
Jak zrobić ciasto Kinder Bueno? Szybki deser, do którego wykonania nie potrzebujesz piekarnika
Przygotowanie:
- Proszek budyniowy (wszystkie opakowania) rozrób z jedną szklanką mleka, a resztę zagotuj;
- Zagotuj mleko, a wrzące połącz z rozrobionym budyniem i zostaw do całkowitego ostudzenia;
- Masło (naprawdę miękkie) zmiksuj na jasny puch, a orzechy upraż i zmiel;
- Gdy masło i budyń będą miały identyczną temperaturę, połącz je, dodając do masła po łyżce budyniu;
- Do masy budyniowej dodaj zmielone orzechy, a masę wymieszaj łyżką;
- W blaszce do ciasta ułóż warstwę herbatników i posmaruj je kremem czekoladowym;
- Następnie wyłóż na krem masę budyniową, a na nią kolejną warstwę herbatników. Schłodź w lodówce;
- Teraz zrób masę czekoladową. Roztop czekoladę i nieco ostudzoną zmieszaj z 2 łyżkami śmietany lub mleka;
- Resztę śmietany ubij na sztywną pianę, a serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem;
- Połącz ubitą śmietanę, serek i czekoladę wraz z mlekiem w proszku na jednolitą masę;
- Wyciągnij schłodzone ciasto i na kolejnej warstwie herbatników rozprowadź czekoladową masę.
- Całość posyp orzechami, polej czekoladą lub ozdób batonikami. Deser schłodź w lodówce.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.