Ciasto Kinder Bueno. Ten deser nie wymaga pieczenia i dosłownie rozpływa się w ustach

Jeśli masz ochotę na warstwowe ciasto z kremem, ale nie przepadasz za pieczeniem, wykorzystaj ten przepis. Ciasto Kinder Bueno to słodki deser o orzechowej nucie. Smakuje obłędnie i z pewnością zachwyci gości.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Składające się z kilku warstw ciasto Kinder Bueno, idealnie odwzorowuje smak popularnego batonika. Chrupiący spód świetne komponuje się z delikatnym kremem o delikatnym, orzechowym posmaku. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na pyszny deser bez pieczenia

Zobacz wideo Makowiec bez pieczenia

Ciasto Kinder Bueno. Zanim zaczniesz pracę, przygotuj te produkty. Nie pożałujesz

Do tego deseru będziesz potrzebować następujących produktów:

Masa orzechowo - budyniowa:

  • 3 opakowania budyniu (śmietankowy/waniliowy bez cukru)
  • kostka masła (miękkiego)
  • 1 litr mleka
  • 100 g cukru 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g orzechów laskowych 

Masa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady 
  • śmietana 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • szklanka mleka w proszku
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 1-2 opakowania ciastek harbatników
  • kilka łyżek krem czekoladowy 
  • orzechy laskowe do dekoracji

Ciasto (zdjęcie ilustracyjne)Kultowe ciasto Janosik sprawdzi się na każdą okazję. Miłość od pierwszego kęsa

Jak zrobić ciasto Kinder Bueno? Szybki deser, do którego wykonania nie potrzebujesz piekarnika

Przygotowanie:

  1. Proszek budyniowy (wszystkie opakowania) rozrób z jedną szklanką mleka, a resztę zagotuj;
  2. Zagotuj mleko, a wrzące połącz z rozrobionym budyniem i zostaw do całkowitego ostudzenia;
  3. Masło (naprawdę miękkie) zmiksuj na jasny puch, a orzechy upraż i zmiel;
  4. Gdy masło i budyń będą miały identyczną temperaturę, połącz je, dodając do masła po łyżce budyniu;
  5. Do masy budyniowej dodaj zmielone orzechy, a masę wymieszaj łyżką;
  6. W blaszce do ciasta ułóż warstwę herbatników i posmaruj je kremem czekoladowym;
  7. Następnie wyłóż na krem masę budyniową, a na nią kolejną warstwę herbatników. Schłodź w lodówce;
  8. Teraz zrób masę czekoladową. Roztop czekoladę i nieco ostudzoną zmieszaj z 2 łyżkami śmietany lub mleka;
  9. Resztę śmietany ubij na sztywną pianę, a serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem;
  10. Połącz ubitą śmietanę, serek i czekoladę wraz z mlekiem w proszku na jednolitą masę;
  11. Wyciągnij schłodzone ciasto i na kolejnej warstwie herbatników rozprowadź czekoladową masę. 
  12. Całość posyp orzechami, polej czekoladą lub ozdób batonikami. Deser schłodź w lodówce.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: