Ciasto Kinder Bueno. Ten deser nie wymaga pieczenia i dosłownie rozpływa się w ustach

Jeśli masz ochotę na warstwowe ciasto z kremem, ale nie przepadasz za pieczeniem, wykorzystaj ten przepis. Ciasto Kinder Bueno to słodki deser o orzechowej nucie. Smakuje obłędnie i z pewnością zachwyci gości.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Składające się z kilku warstw ciasto Kinder Bueno, idealnie odwzorowuje smak popularnego batonika. Chrupiący spód świetne komponuje się z delikatnym kremem o delikatnym, orzechowym posmaku. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na pyszny deser bez pieczenia

Zobacz wideo Makowiec bez pieczenia

Ciasto Kinder Bueno. Zanim zaczniesz pracę, przygotuj te produkty. Nie pożałujesz

Do tego deseru będziesz potrzebować następujących produktów:

Masa orzechowo - budyniowa:

  • 3 opakowania budyniu (śmietankowy/waniliowy bez cukru)
  • kostka masła (miękkiego)
  • 1 litr mleka
  • 100 g cukru 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g orzechów laskowych 

Masa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady 
  • śmietana 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • szklanka mleka w proszku
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 1-2 opakowania ciastek harbatników
  • kilka łyżek krem czekoladowy 
  • orzechy laskowe do dekoracji

Jak zrobić ciasto Kinder Bueno? Szybki deser, do którego wykonania nie potrzebujesz piekarnika

Przygotowanie:

  1. Proszek budyniowy (wszystkie opakowania) rozrób z jedną szklanką mleka, a resztę zagotuj;
  2. Zagotuj mleko, a wrzące połącz z rozrobionym budyniem i zostaw do całkowitego ostudzenia;
  3. Masło (naprawdę miękkie) zmiksuj na jasny puch, a orzechy upraż i zmiel;
  4. Gdy masło i budyń będą miały identyczną temperaturę, połącz je, dodając do masła po łyżce budyniu;
  5. Do masy budyniowej dodaj zmielone orzechy, a masę wymieszaj łyżką;
  6. W blaszce do ciasta ułóż warstwę herbatników i posmaruj je kremem czekoladowym;
  7. Następnie wyłóż na krem masę budyniową, a na nią kolejną warstwę herbatników. Schłodź w lodówce;
  8. Teraz zrób masę czekoladową. Roztop czekoladę i nieco ostudzoną zmieszaj z 2 łyżkami śmietany lub mleka;
  9. Resztę śmietany ubij na sztywną pianę, a serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem;
  10. Połącz ubitą śmietanę, serek i czekoladę wraz z mlekiem w proszku na jednolitą masę;
  11. Wyciągnij schłodzone ciasto i na kolejnej warstwie herbatników rozprowadź czekoladową masę. 
  12. Całość posyp orzechami, polej czekoladą lub ozdób batonikami. Deser schłodź w lodówce.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.