Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zakwas na żurek powinna umieć zrobić każda pani (i pan) domu. Czasem mówi się, ze "coś jest proste jak konstrukcja cepa". Znam coś prostszego - zrobienie zakwasu na żurek. Są tylko dwie zasady, o których trzeba pamiętać - czas i czystość. Czas, żeby zakwas odpowiednio sfermentował a czystość, żeby się nie zepsuł. Nie ma na co czekać, zabieramy się za parzenie słoików, jeśli dziś nastawimy zakwas, zdążymy do Wielkanocy. A potem tylko ochy i achy nad talerzami.
Zakwas na zurek - przepis
Składniki
Sposób wykonania:
Zakwas możesz trzymać w lodówce nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje. Jeśli chcesz przygotować na Wielkanoc żurek, który będzie smakował każdemu gościowi, nastaw zakwas już dziś.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.