Leśny mech - ciasto o baśniowej nazwie i smaku. Na Wielkanoc udekoruj czekoladowymi jajeczkami

Leśny mech to ciasto, które wygląda spektakularnie i równie dobrze smakuje. Jest bardzo oryginalną propozycją na wielkanocny stół. Wzbudzi przyjemne skojarzenia z wiosenną przyrodą i zainteresuje gości - nie tylko tych najmłodszych.

Leśny mech to ciasto, które swoją nietypową barwę i skojarzenia z runem leśnym zawdzięcza szpinakowi. Prawdopodobnie pochodzi z Turcji, a jego tamtejsza nazwa brzmi Ispanakli Kek. Swoją popularność w Polsce zawdzięcza w równym stopniu oryginalnemu wyglądowi, co temu, że jego składniki są tanie i łatwo dostępne. Choć szpinak nie jest rośliną, którą w pierwszej kolejności kojarzymy z wyrobami cukierniczymi, w połączeniu z pozostałymi składnikami nadaje wypiekowi niebanalny smak.

Zobacz wideo Leśny mech. Ciasto, które nie schodzi z podium

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Leśny mech - ciasto na Wielkanoc i nie tylko. Składniki

Zielone ciasto:

  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru),
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem mascarpone

  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
  • 200 ml śmietanki 36 proc. lub 30 proc. do ubijania (zimnej),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka wanilii,
  • opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie).

Do udekorowania: owoce granatu, maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone), borówki lub jagody, liście mięty, jajeczka z czekolady bądź inne świąteczne słodkie elementy dekoracyjne.

Leśny mech, ciasto na Wielkanoc i nie tylko. Jak je przygotować?

Zielone ciasto

  1. Szpinak mrożony rozmroź na sitku, następnie odciśnij z nadmiaru wody, zmiksuj blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu przełóż do garnka i podgrzewaj ok. 1 - 2 minuty aż się rozgotuje. Następnie zmieszaj na mus.
  2. Jajka ociepl (wtedy lepiej się ubijają). W tym celu włóż je do miski, zalej bardzo ciepłą wodą z kranu i odstaw na kilkanaście minut. W razie potrzeby wymień wodę na cieplejszą. Jednak nie przesadź, by ich nie zagotować!
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj na puszystą oraz jasną masę.
  4. Następnie, ciągle ubijając, wlewaj cieniutkim strumieniem olej.
  5. Dodaj mus ze szpinaku i zmiksuj na małych obrotach miksera aż do momentu połączenia się składników w jednolitą masę.
  6. Oddzielnie przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesyp do ubitych jajek i zmiksuj na małych obrotach tylko do momentu połączenia się składników w jednolite ciasto.
  7. Masę wylej do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem). Przystąp do pieczenia przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Ciasto leśny mech wyjmij i pozostaw do momentu całkowitego ostudzenia.

Krem mascarpone

  1. Do misy miksera włóż mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę. Dodaj cukier puder i wanilię.
  2. Ubijaj przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
  3. Na koniec możesz zmiksować ze śmietan-fix (zawiera tylko skrobię i glukozę), który usztywni krem.

Przełożenie

  1. Ciasto leśny mech przekrój na 2 części. Dolną połóż na paterze lub na talerzu. Wyłóż krem mascarpone.
  2. Z górnej zielonej części ciasta wybierz łyżeczką zielony środek i wyłóż na krem. Pozostałej pustej "kopułki" ciasta nie wykorzystuj.
  3. Udekoruj ciasto owocami, listkami mięty lub jajeczkami czekoladowymi, jeśli zdecydujesz się podać je na Wielkanoc.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: