Leśny mech - ciasto o baśniowej nazwie i smaku. Na Wielkanoc udekoruj czekoladowymi jajeczkami

Leśny mech to ciasto, które wygląda spektakularnie i równie dobrze smakuje. Jest bardzo oryginalną propozycją na wielkanocny stół. Wzbudzi przyjemne skojarzenia z wiosenną przyrodą i zainteresuje gości - nie tylko tych najmłodszych.

Leśny mech to ciasto, które swoją nietypową barwę i skojarzenia z runem leśnym zawdzięcza szpinakowi. Prawdopodobnie pochodzi z Turcji, a jego tamtejsza nazwa brzmi Ispanakli Kek. Swoją popularność w Polsce zawdzięcza w równym stopniu oryginalnemu wyglądowi, co temu, że jego składniki są tanie i łatwo dostępne. Choć szpinak nie jest rośliną, którą w pierwszej kolejności kojarzymy z wyrobami cukierniczymi, w połączeniu z pozostałymi składnikami nadaje wypiekowi niebanalny smak.

Zobacz wideo Leśny mech. Ciasto, które nie schodzi z podium

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Leśny mech - ciasto na Wielkanoc i nie tylko. Składniki

Zielone ciasto:

  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru),
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem mascarpone

  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
  • 200 ml śmietanki 36 proc. lub 30 proc. do ubijania (zimnej),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka wanilii,
  • opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie).

Do udekorowania: owoce granatu, maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone), borówki lub jagody, liście mięty, jajeczka z czekolady bądź inne świąteczne słodkie elementy dekoracyjne.

Ciasto leśny mech - jak przygotować? Ciasto leśny mech - nietuzinkowy deser z zielonym składnikiem

Leśny mech, ciasto na Wielkanoc i nie tylko. Jak je przygotować?

Zielone ciasto

  1. Szpinak mrożony rozmroź na sitku, następnie odciśnij z nadmiaru wody, zmiksuj blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu przełóż do garnka i podgrzewaj ok. 1 - 2 minuty aż się rozgotuje. Następnie zmieszaj na mus.
  2. Jajka ociepl (wtedy lepiej się ubijają). W tym celu włóż je do miski, zalej bardzo ciepłą wodą z kranu i odstaw na kilkanaście minut. W razie potrzeby wymień wodę na cieplejszą. Jednak nie przesadź, by ich nie zagotować!
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj na puszystą oraz jasną masę.
  4. Następnie, ciągle ubijając, wlewaj cieniutkim strumieniem olej.
  5. Dodaj mus ze szpinaku i zmiksuj na małych obrotach miksera aż do momentu połączenia się składników w jednolitą masę.
  6. Oddzielnie przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesyp do ubitych jajek i zmiksuj na małych obrotach tylko do momentu połączenia się składników w jednolite ciasto.
  7. Masę wylej do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem). Przystąp do pieczenia przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Ciasto leśny mech wyjmij i pozostaw do momentu całkowitego ostudzenia.

Krem mascarpone

  1. Do misy miksera włóż mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę. Dodaj cukier puder i wanilię.
  2. Ubijaj przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
  3. Na koniec możesz zmiksować ze śmietan-fix (zawiera tylko skrobię i glukozę), który usztywni krem.

Przełożenie

  1. Ciasto leśny mech przekrój na 2 części. Dolną połóż na paterze lub na talerzu. Wyłóż krem mascarpone.
  2. Z górnej zielonej części ciasta wybierz łyżeczką zielony środek i wyłóż na krem. Pozostałej pustej "kopułki" ciasta nie wykorzystuj.
  3. Udekoruj ciasto owocami, listkami mięty lub jajeczkami czekoladowymi, jeśli zdecydujesz się podać je na Wielkanoc.

Ciasto szpinakowe leśny mech Jak zrobić ciasto szpinakowe leśny mech?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: