Rzeżucha na Wielkanoc. Jak wyhodować zielony dodatek do dań? Te sposoby sprawią, że wyrośnie do świąt

Rzeżucha na Wielkanoc to must have świątecznego stołu dla wielu z nas. Nic dziwnego - samodzielnie wyhodowana na wacie czy gazie rzeżucha nie tylko pięknie wygląda, ale jest też cennym dodatkiem do posiłków. Przedstawiamy wam trzy sposoby na własnoręczne wyhodowanie tej rośliny.

Więcej ciekawych porad kuchennych znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez zielonego dywanika z rzeżuchy (lub jak kto woli, pieprzycy siewnej). Jego samodzielne wyhodowanie jest bardzo proste i można to zrobić na kilka sposobów. Prezentujemy trzy propozycje na wysianie rzeżuchy.

Zobacz wideo Jedzmy rzeżuchę nie tylko od święta! Wzmacnia włosy i zawiera dużo witaminy C

Rzeżucha na Wielkanoc. Możesz wysiać ją na wacie

Najpopularniejszy sposób siania rzeżuchy wymaga tylko nasion tej rośliny, wody, waty i czegoś, na co tę watę położymy, np. talerzyka. Jak to zrobić? Watę namocz i połóż na wypukłej części talerzyka (lub innego naczynia). Gęsto posyp nasionami pieprzycy siewnej. Teraz uzbrój się w cierpliwość - kiełki pojawią się po 1 - 2 dniach, a łączka będzie cieszyć oczy po około tygodniu. Tylko pamiętaj, o podlewaniu waty co jakiś czas.

Pieprzyca siewna na gazie lub ligninie

Drugą również popularną metodą jest sianie tej rośliny na kawałku gazy bądź ligniny. Sposób postępowania jest identyczny jak w przypadku waty. Tkaninę należy zwilżyć wodą, posypać obficie nasionami wspomnianego ziela i czekać. Oczywiście należy też sprawdzać wilgotność podłoża co jakiś czas.

Sianie rzeżuchy bez podłoża. To wersja dla chcących skorzystać z jej korzeni.

Pieprzyca siewna ma jadalne zarówno liście, jak i korzenie. Tylko jak są siać, aby móc wykorzystać w całości? Bez podłoża. Ściślej rzecz biorąc, w specjalnym kiełkowniku, ew. w miseczce z umieszczonym na niej specjalnym, gęstym sitkiem. Nasiona rzeżuchy siejemy gęsto na sitku bądź kiełkowniku (pod nim musi być woda, ale nie może ona dotykać korzeni).  Teraz pozostaje poczekać, aż wyrośnie. W tym przypadku można jeść liście oraz korzenie. 

Jak jeść rzeżuchę? Lista propozycji na wykorzystanie pieprzycy siewnej w kuchni

Rzeżucha jest bardzo zdrowa i świetnie się sprawdzi jako dodatek do jedzenia. Do czego konkretnie można jej użyć? Oto nasze pomysły:

  • dodatek do kanapek z wędliną, twarogiem i różnymi pastami,
  • przyprawa do sosów, sałatek warzywnych czy mizerii,
  • wartościowy dodatek do zupy, ryżu, ziemniaków, kasz, a także jajecznicy i omletów.

Uwaga! Pieprzyca siewna może zastąpić inne zioła (jak np. pietruszka), a także pozwala zmniejszyć zużycie soli. Oprócz tego trzeba pamiętać, by nie jeść jej za dużo - łyżeczka dziennie wystarczy. Większa ilość może spowodować zapalenie pęcherza.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.