Rzeżucha na Wielkanoc to nie tylko ozdoba - można nią podbić smak wielu potraw. Jak siać rzeżuchę?

Rzeżucha na Wielkanoc świetnie sprawdzi się nie tylko jako dekoracja stołu, ale i składnik niektórych dań. Wykorzystać ją możemy m,in. do zrobienia sałatki. Co zrobić, by wyrosła bujna? Jak ją wykorzystać? Poznajcie kilka sposobów na rzeżuchę.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Ta roślina jest jednym z symboli Wielkanocy. Wykorzystujemy ją podczas przygotowywania święconki czy przyozdabiamy nią świąteczny stół - rzadziej jednak dodajemy ją do różnych dań, dużo przy tym tracąc. Jak posadzić rzeżuchę? Co zrobić, by wyrosła bujna? W jaki sposób ją wykorzystać? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć. 

Pieczony schab z owocowym środkiemMięsa na Wielkanoc - soczysty punkt świątecznego obiadu. Mamy sprawdzone przepisy

Rzeżucha na Wielkanoc. Jak ją posadzić, by wyrosła bujna?

Rzeżucha inaczej nazywana jest pieprzycą siewną. Pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu i szybko zdobyła popularność za jego granicami. W wielu krajach stała się symbolem Wielkanocy. Jak ją sadzić? Sam proces jest bardzo szybki i prosty. Potrzebujesz tylko:

  • nasion rzeżuchy,
  • waty kosmetycznej,
  • małego (wypukłego) pojemnika,
  • 1/3 szklanki wody.

Jak siać rzeżuchę? Wykonanie krok po kroku

  1. Wypukłe naczynie umieść spodem do góry na większym talerzu.
  2. Do pojemnika włóż watę i namocz ją delikatnie wodą. 
  3. Posyp nasiona rzeżuchy na watę. Nasiona powinny być gęsto i równomiernie rozsypane. Dociśnij je do podłoża.
  4. Co jakiś czas zraszaj roślinę wodą ze spryskiwacza. Wata powinna być cały czas wilgotna. 

Magda GesslerWielkanocne dania u Magdy Gessler podrożały nawet dwa razy [CENY]

Rzeżucha na Wielkanoc. Roślina ta będzie świetnym składnikiem do sałatek

Roślina ta sprawdza się jako dodatek do kremowych zup, kanapek, sosów, surówek lub przystawek. Wykorzystać ją możemy również do sałatek. Świetnie skomponuje się z kurczakiem i parmezanem.

Przygotuj:

  • pierś z kurczaka,
  • miks sałat,
  • pomidora,
  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • rzeżuchę,
  • natkę kolendry,
  • ząbek czosnku,
  • łyżkę startego parmezanu,
  • grzanki czosnkowe.

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka posyp kolendrą i usmaż na ciemnozłoty kolor. Pomidora pokrój w ćwiartki.
  2. Do dużej miski wrzuć mięso, sałaty i pomidora. Posyp je grzankami, rzeżuchą i startym serem.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Taki dip przelej do naczynia z kurczakiem i warzywami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: