Jajka faszerowane z awokado - przepis nie tylko na Wielkanoc. Kultowe danie w oryginalnej odsłonie

Awokado to coraz bardziej popularny i uniwersalny składnik w kuchni, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Jaja faszerowane z awokado farsz przykuwają uwagę oryginalnym wyglądem budzącym skojarzenia z wiosenną trawą, nie mniej oryginalnie smakują. Polecamy szczególnie osobom dbającym o linię, gdyż jedna porcja (100 g) dostarcza zaledwie 14 kalorii!

Jajka faszerowane z awokado to interesująca propozycja dla tych, którzy chcą nieco urozmaicić wielkanocne menu. Może również posłużyć za proste zdrowe śniadanie z jajek na co dzień. Jaja to bardzo bogate źródło pełnowartościowego białka, licznych składników mineralnych i witamin. Awokado ma natomiast wiele właściwości leczniczych: obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, reguluje ciśnienie krwi. Poza tym dostarcza witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Jak widać więc, jajo i awokado stanowią bardzo zdrowe połączenie.

Zobacz wideo Jajka faszerowane

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jajka faszerowane z awokado: składniki potrzebne na 2-3 porcje

  • 5 jajek,
  • dojrzałe awokado,
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
  • połówka ząbka czosnku,
  • 2 łyżki majonezu + do dekoracji,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • zielenina do dekoracji np. kolendra, bazylia, rzeżucha.

Jajka faszerowane z awokado: przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, rozbij skorupki i zostaw do ostudzenia. W razie potrzeby zmień wodę na chłodniejszą. Obierz jaja ze skorupek.
  2. Z jajek wyciągnij mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma z tego powstać rynienka). Wyciętą część posiekaj w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachowaj do wypełnienia farszem (możesz troszkę ściąć spód na wypadek, gdyby jajko przewracało się na boki).
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i oprósz solą. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ  i pokrój go w kosteczkę. Oprósz solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny lub limonki, wymieszaj z czosnkiem, posiekanymi jajkami, posiekanym szczypiorkiem i majonezem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Farsz nałóż w wycięte części jajek w taki sposób, aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułóż na półmisku. Udekoruj zieleniną i majonezem.

Ważne: jajka możesz bardziej tradycyjnie przekroić na połówki, wyjąć żółtka i połączyć je z resztą składników.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: