Więcej przepisów na łatwe desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto bananowe to deser, z którym poradzi sobie nawet kulinarny nowicjusz. Ten deser zrobisz w kilka minut, ale musisz pamiętać o ważnej rzeczy. Najlepsze ciasto bananowe wyjdzie z mocno dojrzałych bananów.
Ciasto bananowe - przepis na najprostszy deser świata
Składniki:
- 350 g banana
- 2 jajka
- 200 g cukru do wypieków
- 240 g mąki
- 130 ml oleju
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Ciasto bananowe - sposób wykonania
- Najpierw upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Z racji tego, że ciasto bananowe robi się błyskawicznie, nagrzej piekarnik do temperatury 130 stopni z funkcją grzania góra-dół. Przygotuj także formę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i obsyp bułka tartą lub kaszą manną.
- Przygotuj miskę. Wbij do niej jajka, dodaj cukier i za pomocą miksera ubij całość na puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj banana i dokładnie rozgnieć go widelcem. Dodaj olej, sodę i szczyptę soli. Zmiksuj.
- Do ciasta przesiej mąkę i połącz całość mikserem na małych obrotach. Miksuj tylko do momentu, aż składniki się połączą. Zbyt długie miksowanie może sprawić, że ciasto nie wyrośnie, jak trzeba.
- Ciasto przelej do formy i piecz je przez 1,5 godziny lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj polewą lub cukrem pudrem.
Takie ciasto skutecznie poprawi humor niejednemu amatorowi domowych wypieków. Wypróbuj już dziś ten przepis na ciasto bananowe i przekonaj się, jakie jest pyszne. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.