Więcej przepisów na aromatyczną pieczeń znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz idealnego przepisu na uroczysty obiad lub spodziewasz się wizyty wymagających gości, warto mieć w pamięci ten przepis na perfekcyjnego kurczaka według Jamiego Oliwera. To naprawdę łatwa receptura, a dodatek czosnku i ziół zapewnia boski aromat. Dziś zdradzimy ci przepis na kulinarny sukces, którym oczarujesz każdego.
Perfekcyjny kurczak pieczony - przepis Jamiego Olivera
Składniki:
- kurczak w wadze ok. 1,6 kg (najlepiej użyć wiejskiego lub kukurydzianego)
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 większa główka czosnku
- 1 większa cytryna
- pęczek różnych ziół (rozmaryn, tymianek itp.)
- oliwa z oliwek
Pieczony kurczak - sposób wykonania:
- Godzinę przed przystąpieniem do pieczenia, wyjmij kurczaka z lodówki, żeby nieco się ocieplił. W tym czasie pokrój warzywa. Wystarczy je opłukać, mogą być nieobrane. Czosnku też nie obieraj - każdy ząbek po prostu rozgnieć.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż na nią wszystkie warzywa. Skrop je oliwą z oliwek i wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu.
- Kurczaka także skrop oliwą, dodaj sól morską oraz świeżo mielony pieprz i dokładnie natrzyj mięso.
- Cytrynę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach i nadziej nią kurczaka. Do środka włóż także gałązki ziół i zwiąż kurczaka tak, by nadzienie zostało szczelnie "zamknięte" w środku.
- Włóż blaszkę z kurczakiem i warzywami do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. To sprawi, że kurczak będzie chrupiący na zewnątrz i chrupiący w środku. Piecz mięso przez godzinę i 20 minut.
- Po upływie tego czasu możesz delikatnie podlać mięso i warzywa wodą, by się nie przypaliły. Na tym etapie możesz również dołożyć do pieczenia kilka ziemniaków. Piecz kolejne 45 minut.
- Kiedy kurczak już się upiecze, wyjmij go z piekarnika i odłóż na deskę, by przez 15 minut odpoczął. Jeśli zbyt wcześnie go poporcjujesz, soki zawarte w mięsie szybko wypłyną i kurczak będzie suchy. Kiedy mięso odpocznie, podziel je na porcje i podawaj z pieczonymi warzywami.
Taki kurczak to prawdziwy raj dla wielbicieli dobrego jedzenia. Jeśli zastanawiasz się nad obiadem, który będzie wyjątkowo pyszny, koniecznie wypróbuj ten przepis. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.