• Link został skopiowany

Perfekcyjny kurczak pieczony Jamiego Olivera. Będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz, ale nie oszczędzaj na czosnku

Idealny przepis na pieczonego kurczaka istnieje, co więcej jest naprawdę prosty w wykonaniu. Jamie Oliver, znany i lubiany brytyjski kucharz podzielił się swoim przepisem na pieczonego kurczaka, który pachnie ziołami i czosnkiem a do tego jest delikatny w środku i ma piękną złotą, chrupiącą skórkę. Ważne jest, by nie oszczędzać na czosnku, to ten dodatek jest odpowiedzialny za wyjątkowy smak.
Pieczony kurczak / zdjęcie ilustracyjne
vaivirga /Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej przepisów  na aromatyczną pieczeń znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz idealnego przepisu na uroczysty obiad lub spodziewasz się wizyty wymagających gości, warto mieć w pamięci ten przepis na perfekcyjnego kurczaka według Jamiego Oliwera. To naprawdę łatwa receptura, a dodatek czosnku i ziół zapewnia boski aromat. Dziś zdradzimy ci przepis na kulinarny sukces, którym oczarujesz każdego.

Perfekcyjny kurczak pieczony - przepis Jamiego Olivera

Składniki:

  • kurczak w wadze ok. 1,6 kg (najlepiej użyć wiejskiego lub kukurydzianego)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 większa główka czosnku
  • 1 większa cytryna
  • pęczek różnych ziół (rozmaryn, tymianek itp.)
  • oliwa z oliwek

Pieczony kurczak - sposób wykonania:

  1. Godzinę przed przystąpieniem do pieczenia, wyjmij kurczaka z lodówki, żeby nieco się ocieplił. W tym czasie pokrój warzywa. Wystarczy je opłukać, mogą być nieobrane. Czosnku też nie obieraj - każdy ząbek po prostu rozgnieć.
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż na nią wszystkie warzywa. Skrop je oliwą z oliwek i wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu.
  3. Kurczaka także skrop oliwą, dodaj sól morską oraz świeżo mielony pieprz i dokładnie natrzyj mięso.
  4. Cytrynę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach i nadziej nią kurczaka. Do środka włóż także gałązki ziół i zwiąż kurczaka tak, by nadzienie zostało szczelnie "zamknięte" w środku.
  5. Włóż blaszkę z kurczakiem i warzywami do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. To sprawi, że kurczak będzie chrupiący na zewnątrz i chrupiący w środku. Piecz mięso przez godzinę i 20 minut. 
  6. Po upływie tego czasu możesz delikatnie podlać mięso i warzywa wodą, by się nie przypaliły. Na tym etapie możesz również dołożyć do pieczenia kilka ziemniaków. Piecz kolejne 45 minut.
  7. Kiedy kurczak już się upiecze, wyjmij go z piekarnika i odłóż na deskę, by przez 15 minut odpoczął. Jeśli zbyt wcześnie go poporcjujesz, soki zawarte w mięsie szybko wypłyną i kurczak będzie suchy. Kiedy mięso odpocznie, podziel je na porcje i podawaj z pieczonymi warzywami. 

Taki kurczak to prawdziwy raj dla wielbicieli dobrego jedzenia. Jeśli zastanawiasz się nad obiadem, który będzie wyjątkowo pyszny, koniecznie wypróbuj ten przepis. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: