Śliwkowy schab z grilla z dodatkiem grillowanych batatów z przepisu Karola Okrasy. Urozmaici majowe menu

Schab z grilla ze śliwkami i batatami to świetny pomysł na urozmaicenie majówkowego menu. Receptura pochodzi od kucharza, Karola Okrasy. Jak przygotować to efektowne danie?

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania

Sezon na imprezowanie przy grillu lub ognisku niedługo się zacznie, więc pora na planowanie majówkowego jadłospisu. Nasza propozycja to przepis na śliwkowy schab z grilla z batatami i farszem serowym i sosem. Oryginalne wykonanie tej potrawy przez Karola Okrasę możecie zobaczyć na YouTube.

 

Do przyrządzenia tego aromatycznego dania potrzeba określonych składników. Poniżej znajduje się lista potrzebnych produktów

Jeśli chcesz zrobić na grillu ten schab, musisz przygotować sobie następujące produkty:

Podstawowe składniki:

  • schab (plastry) - pół kilograma,
  • batat (słodki ziemniak) - 2 sztuki.

Marynata:

  • powidła śliwkowe - łyżka
  • sos Worcestershire - 50 ml,
  • ocet balsamiczny - 30 ml,
  • oliwa z oliwek - niecałe pół szklanki.

Farsz:

  • śliwki (suszone) - 4 sztuki,
  • pistacje - 2 łyżki,
  • ser gorgonzola - 100 g.

Sos:

  • twaróg (tłusty) - 80 g,
  • jogurt - j.w.,
  • cebula dymka (+ szczypior),
  • botwinka - 1 lub 2 (zależnie od wielkości),
  • przyprawy - tymianek, sól i pieprz.

Przygotowanie tego dania nie zajmie Ci więcej niż pół godziny. To naprawdę szybka potrawa

Przyrządzenie tej grillowanej potrawy jest proste i szybkie:

  1. Bataty upiecz w skórce na grillu. Co jakiś czas przewracając, piecz do miękkości przez ok. 20 - 25 minut; 
  2. Wymieszaj sos Worcestershire, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i powidła śliwkowe;
  3. Mięso rozbij tłuczkiem i zamocz w marynacie na ok. 10 minut;
  4. Zrób farsz z posiekanych pistacji, drobno pokrojonych śliwek, pokruszonej gorgonzoli;
  5. Składniki farszu wymieszaj ostrożnie i nałóż po łyżce na plaster schabu;
  6. Mięso zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką. Posyp posiekanym tymiankiem. Grilluj z obu stron po półtorej minuty;
  7. Zrób sos z twarogu, jogurtu, posiekanej dymki ze szczypiorem i botwinki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gotowe roladki schabowe podawaj z sosem i również grillowanymi batatami.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.