Pomysł na obiad idealny na majówkę? Karkówka z grilla to strzał w 10. Kluczem smaku jest marynata z konkretną musztardą

Pomysł na obiad idealny na majówkowe lenistwo w ogrodzie? Karkówka z grilla sprawdzi się idealnie. Kluczem smaku jest oczywiście marynata. Podpowiemy ci, jak ją zrobić by mięso było kruche i soczyste - użyj musztardy Dijon, a karkówka z grilla będzie nieziemsko smaczna.

Więcej obiadowo - grillowych inspiracji znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Majówka w pełni a ty szukasz pomysłu na obiad, który będzie smaczny i dodatkowo wpisze się w klimat? Karkówka z grilla będzie idealnym pomysłem. Możesz mieć pewność, że to danie zasmakuje wszystkim, ale najważniejsza jest marynata. Jak zamarynować karkówkę, by wyszła aromatyczna, krucha i soczysta zarazem? Przepis na musztardowo - miodową marynatę wzbogaciliśmy o kilka przypraw i ziół. Ważne jednak, jakiej musztardy używasz - najlepiej pomiń bardzo ostrą musztardę rosyjską lub gruboziarnistą musztardę francuską. Do marynaty tylko Dijon - lekko ostra, kremowa musztarda sprawdzi się perfekcyjnie.

Mojito bezalkoholowe. Przepis Ani StarmachMojito bezalkoholowe. Przepis Ani Starmach na szybki i orzeźwiający drink

Pomysł na obiad - karkówka z grilla

Potrzebne składniki:

  • 4 plastry karkówki o grubości ok. 1,5 cm
  • 4 słuszne łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju lub oliwi z oliwek
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • płaska łyżeczka przyprawy curry
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej (możesz pominąć)
  • odrobina soli do smaku

Karkówka z grilla z musztardowo-miodowej marynacie - sposób wykonania

  1. Mięso opłucz i osusz. Jeśli chcesz, by szybciej się zgrillowało, delikatnie rozpłaszcz mięso w dłoniach - nie bij jednak tłuczkiem, wówczas karkówka wyjdzie twarda i gumowata.
  2. Do miski przełóż wszystkie składniki marynaty i wymieszaj je tak, by powstała gładka, dosyć gęsta masa.
  3. Do miski z marynatą przełóż plastry mięsa i dokładnie je w niej obtocz tak, by przyprawy w całości pokrywały każdy kawałek. Następnie włóż miskę z mięsem do lodówki na 2-3 godziny (lub dłużej, jeśli masz czas).
  4. Zamarynowaną karkówkę połóż na ruszcie grilla i grilluj przez 7-10 minut z obu stron, obserwując przy tym, czy się nie przypala.

Naczynie żaroodporneJak wyczyścić naczynie żaroodporne? Wystarczy prosta sztuczka

Taki obiad to kwintesencja majówkowego smaku. Karkówka z grilla to coś, co kochamy wszyscy bez wyjątku a przygotowana w ten sposób to prawdziwa rozkosz dla mięsożerców. Podaj ją z warzywami z grilla i ciesz się majówkową ucztą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: