Przepis na naleśniki. Zrezygnuj z mleka, a będą najdelikatniejsze na świecie

Naleśniki możemy jeść codziennie i na każdy posiłek. Świetnie smakują na słodko, z bitą śmietaną i owocami, pyszne są w wersji wytrawnej, a bez delikatnych i sprężystych naleśników nie wyjdą także nasze ukochane krokiety. Istnieje pewien sekret delikatności tych smacznych placków. Jeśli chcesz uzyskać efekt wow, zapomnij o mleku. Idealne naleśniki to te na kefirze.

Więcej przepisów na idealne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Naleśniki kochamy wszyscy, a ta wdzięczna miłość trwa prawdopodobnie od czasów wczesnego dzieciństwa. Przepis na naleśniki jest z grubsza znany, jednak istnieje pewien sekret, który zapewni prawdziwy sukces. Jeśli chcesz, by twoje naleśniki były bardzo delikatne, elastyczne i nie rwały się, użyj kefiru zamiast mleka. Ten sposób naprawdę działa i warto się o tym przekonać.

Przepis na naleśniki najlepsze na świecie

Składniki:

  • 1,5 szklanki kefiru
  • 1,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Naleśniki na kefirze - sposób wykonania

  1. Do miski wlej kefir, wodę i wbij jajko. Całość wymieszaj mikserem lub trzepaczką.
  2. Dodaj przesianą mąkę, sodę, cukier i sól i ponownie zmiksuj, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.  Następnie, miskę z ciastem odłóż na 20 minut,  by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki będą elastyczne. 
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją olejem (możesz zamoczyć kawałek ręcznika papierowego w oleju i po prostu natrzeć nim patelnię). Kiedy patelnia się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na naleśniki i równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni. Smaż z obu stron, aż się przyrumienią.

Takie naleśniki zdecydowanie zasługują na miano najdelikatniejszych na świecie. Jeśli chcesz wypróbować nowy przepis na naleśniki, zdecydowanie zachęcamy do użycia kefiru. Dodaj do tego ulubione dodatki i owoce i pyszne śniadanie (lub podwieczorek) gotowe!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.