Cukierniczka pokazała, co znalazła w opakowaniu mąki. "Nigdy nie przechowuj jej w ten sposób"

Melissa Rose jest profesjonalną cukierniczką, która prowadzi bloga, a na TikToku obserwuje ją ponad 300 tysięcy osób. Niedawno Rose wyjaśniała, dlaczego nigdy nie trzyma mąki w oryginalnym, otwartym opakowaniu. Pokazała też, co znalazła w torebce przyniesionej ze sklepu.

Więcej porad i wskazówek kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Melissa Rose na blogu oraz w mediach społecznościowych chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorami przepisami oraz poradami i wskazówkami, które mogą przydać się w kuchni. Niedawno na TikToku opublikowała filmik, w którym wyjaśniła, dlaczego nigdy nie zostawia mąki w oryginalnym, otwartym opakowaniu. Powód takiego postępowania również pokazała na wideo.

Czy wiesz, że istnieją małe robaki, które znajdują się w mące i składają jaja na opakowaniu?

- mówi Rose na filmiku i wskazuje wąski pasek kleju, który zamyka papierową torbę z mąką.

Robaki, o których mówi na filmiku, to chrząszcze z rodziny ryjkowcowatych - wołki zbożowe. Mogą znajdować się nie tylko w mące, lecz także w innych suchych produktach, jak np. kaszach, makaronie czy ryżu. Szkodniki mogą przechodzić z jednego opakowania do drugiego. Dlatego cukierniczka podpowiada, że nawet jeśli nie znajdziecie ich w torebce zaraz po przyniesieniu ze sklepu, należy przesypać produkt, bo może wołki już znajdują się w waszej kuchni lub pojawią się w niej np. po następnych zakupach. Trzymając mąkę w innym pojemniku, zadziałacie prewencyjne i ograniczycie ryzyko rozwoju szkodników. Produktów, w których pojawiły się wołki zbożowe, nie należy spożywać - badania wykazały, że te owady mogą działać silnie alergogennie na ludzi.

Przechowywanie mąki w szczelnym i suchym pojemniku zaleca też Sylwia Majcher, dziennikarka, blogerka i propagatorka kuchni zero waste. Powodem są m.in. inne szkodniki popularne w kuchni, czyli mole spożywcze. Wyjaśnia też, jak długo mąka nadaje się do spożycia.

Zarówno mąki białej, jak i razowej można używać o co najmniej dwa lata dłużej, niż zaleca producent. Koniecznie musi być trzymana z dala od wilgoci i zabezpieczona przed dostępem moli spożywczych, które bardzo ją lubią. Po tak długim czasie mąka może nieznacznie stracić swoje walory smakowe, ale nie będzie stanowiła zagrożenia dla zdrowia

- mówiła w rozmowie z Haps.pl.

Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle

- Ryż, kasze i makaron najlepiej, aby były zamknięte w szczelnym opakowaniu - radziła nasza ekspertka. - Świetnie sprawdzą się też szklane, zakręcane słoiki. Te produkty powinny czekać na wykorzystanie w suchym miejscu, z dala od wilgoci i nie być narażone na skoki temperatury. Maksymalna - to 21 stopni, ale im chłodniej, tym dla sypkiego asortymentu lepiej. W takich warunkach nie stracą swojej jakości nawet przez rok i dłużej, po upływie terminu ważności widniejącego na opakowaniu - wyjaśniała Sylwia Majcher.

Dobrze przechowywany makaron czy ryż, możemy jeść nawet przez kilka lat po terminie przydatnościSuche produkty można jeść nawet przez kilka lat po upływie daty ważności. Które wytrzymają najdłużej?

Jak pozbyć się wołka zbożowego z domu?

Przede wszystkim należy wyrzucić produkty, w których odkryliśmy owady i sprawdzić pozostałą sypką żywność. Trzeba też posprzątać i umyć szafki, w których przechowywane jest jedzenie. Po wysuszeniu szafek i szuflad można rozłożyć w nich lawendę, cytrynę lub eukaliptus albo użyć olejków eterycznych. To zapachy, które działają na wołki odstraszająco.

Suche produkty należy co jakiś czas sprawdzać i przeglądać. Można poruszać lub postukać pojemnikami, co powinno wypłoszyć wołki, jeśli zagnieździły się w naszej kuchni. Wtedy będzie wiadomo, że problem istnieje i będziemy mogli zadziałać. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: