Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
Młoda kapusta to jedno z warzyw, na które czekamy przez cały rok. Świeże, jędrne listki smakują doskonale w wielu potrawach. Co przyrządzić z młodej kapusty? Mamy dla was trzy przepyszne propozycje.
Składniki:
Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, koperek drobno kroimy. Jeśli używamy boczku, kroimy go w kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz na patelni - wówczas można pominąć olej. W wersji wege, w dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kapustę i marchewkę. Mieszamy, podlewamy wodą lub bulionem (potrzebne będzie około 1/2 szklanki). Dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec dorzucamy koperek i zaprawiamy całość mąką. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Młoda zasmażana kapusta jest doskonałym dodatkiem do dań, ale można ją też zjeść ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi podpłomykami.
Składniki:
Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Boczek wrzucamy do dużego garnka i wytapiamy tłuszcz. Następnie dodajemy kiełbasę i przesmażamy razem. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy także opaloną cebulę. Gotujemy przez 10 minut, a potem wrzucamy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy cebulę, a zupę doprawiamy koncentratem pomidorowym, koperkiem, solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Składniki:
Młodą kapustę szatkujemy, koperek drobno kroimy. Wlewamy olej, ocet, doprawiamy solą i cukrem do smaku. Surówkę podajemy zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Doskonale smakuje w wiosennych hot dogach.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.