Trwa sezon na młodą kapustę. Nie przegap go i zobacz, co możesz z niej wyczarować w kuchni

Co przygotować z młodej kapusty? Sezonu na to warzywo nie można przegapić. Mamy dla was trzy propozycje na przepyszne dania, które warto przyrządzić w najbliższym czasie.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

Młoda kapusta to jedno z warzyw, na które czekamy przez cały rok. Świeże, jędrne listki smakują doskonale w wielu potrawach. Co przyrządzić z młodej kapusty? Mamy dla was trzy przepyszne propozycje.

Młoda kapusta zasmażana - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1 spora marchewka,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • woda lub bulion do podlania,
  • opcjonalnie: 100-120 g boczku

Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną?

Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, koperek drobno kroimy. Jeśli używamy boczku, kroimy go w kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz na patelni - wówczas można pominąć olej. W wersji wege, w dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kapustę i marchewkę. Mieszamy, podlewamy wodą lub bulionem (potrzebne będzie około 1/2 szklanki). Dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec dorzucamy koperek i zaprawiamy całość mąką. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Młoda zasmażana kapusta jest doskonałym dodatkiem do dań, ale można ją też zjeść ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi podpłomykami.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą - przepis

Składniki:

  • 750 g młodej kapusty,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 300 g kiełbasy,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/4 pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą?

Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Boczek wrzucamy do dużego garnka i wytapiamy tłuszcz. Następnie dodajemy kiełbasę i przesmażamy razem. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy także opaloną cebulę. Gotujemy przez 10 minut, a potem wrzucamy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy cebulę, a zupę doprawiamy koncentratem pomidorowym, koperkiem, solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Surówka z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 łyżeczki drobnego cukru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól do smaku
Zobacz wideo Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Młodą kapustę szatkujemy, koperek drobno kroimy. Wlewamy olej, ocet, doprawiamy solą i cukrem do smaku. Surówkę podajemy zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Doskonale smakuje w wiosennych hot dogach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA