Zupa szczawiowa - przepis w wersji dla smakoszy. Sekretem jest wywar - koniecznie na dwóch mięsach

Mam wrażenie, że zupa szczawiowa przez niektórych jest traktowana jako danie drugiego sortu. Dziś to się zmieni, bo mamy dla ciebie przepis na zupę szczawiową, która dorównuje wykwintnym daniom z restauracji. Jest aromatyczna, kwaśna i w niczym nie przypomina lichej polewki znanej z tanich barów mlecznych. Sekretem jest esencjonalny wywar na porządnym kawałku żeberek i golonce z indyka.

Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa szczawiowa podzieliła Polaków. Dla jednych to prawdziwy przysmak i miłe wspomnienie ze szkolnych stołówek, dla innych zmora i potrawa, którą chętnie wykreśliliby z domowego menu. Dziś mamy coś dla tych drugich - przepis na szczawiową, która bije na głowę wszystkie letnie zupy. Będzie aromatyczna, głęboka w smaku, zupełnie taka, jaką chcielibyście zamówić w restauracji. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, wymaga jednak nieco cierpliwości - wywar musi dość długo się gotować, by nabrał odpowiedniej mocy.

Ciasto z rabarbaremPrzepis na ciasto z rabarbarem, czyli prawdziwy smak lata na talerzu

Zupa szczawiowa - przepis

Składniki:

  • ok. 700-800 żeberek wieprzowych
  • 1 duża golonka z indyka lub dwie mniejsze
  • włoszczyzna: 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 por, 1 cebula
  • 500 g szczawiu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • śmietana 18 proc. (opcjonalnie, jeśli lubisz zabielane zupy)
  • 2 łyżki oleju

Zupa szczawiowa - sposób wykonania:

  1. Do dużego garnka włóż opłukane mięso (żeberka pokrój na części) i zalej je zimną wodą tak, by woda przykrywała mięso na "trzy palce". Włącz średni ogień i zagotuj. Następnie, zdejmij powstałe szumowiny, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka lisków laurowych. Dodaj także pietruszkę i kawałek selera.
  2. Warzywa obierz. Marchewkę, pora oraz cebulę pokrój na drobne kawałki i podsmaż je na patelni z dodatkiem oleju. Kiedy zmiękną, dodaj odrobinę soli. Smaż, aż warzywa wyraźnie oddadzą sok. Całą zawartość patelni włóż do garnka z wywarem.
  3. Szczaw opłucz i drobno posiekaj. Dodaj do zupy, gdy mięso i warzywa będą już miękkie. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. 
  4. Jeśli chcesz zabielić swoją szczawiową, do rondelka dodaj 2-3 łyżki śmietany 18 proc. i kilka chochelek czystej zupy. Wymieszaj całość bardzo dokładnie, by nie było grudek i wlej cienką strużką do zupy, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 5 minut.

Ogórki małosolne na szybkoPrzepis na ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż się wydaje

Taka zupa szczawiowa to prawdziwy rarytas. Podawaj ją z młodymi ziemniaczkami okraszonymi masłem i koperkiem lub z jajkiem na twardo albo w koszulce.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: