Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa szczawiowa podzieliła Polaków. Dla jednych to prawdziwy przysmak i miłe wspomnienie ze szkolnych stołówek, dla innych zmora i potrawa, którą chętnie wykreśliliby z domowego menu. Dziś mamy coś dla tych drugich - przepis na szczawiową, która bije na głowę wszystkie letnie zupy. Będzie aromatyczna, głęboka w smaku, zupełnie taka, jaką chcielibyście zamówić w restauracji. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, wymaga jednak nieco cierpliwości - wywar musi dość długo się gotować, by nabrał odpowiedniej mocy.
Przepis na ciasto z rabarbarem, czyli prawdziwy smak lata na talerzu
Zupa szczawiowa - przepis
Składniki:
- ok. 700-800 żeberek wieprzowych
- 1 duża golonka z indyka lub dwie mniejsze
- włoszczyzna: 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 por, 1 cebula
- 500 g szczawiu
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- śmietana 18 proc. (opcjonalnie, jeśli lubisz zabielane zupy)
- 2 łyżki oleju
Zupa szczawiowa - sposób wykonania:
- Do dużego garnka włóż opłukane mięso (żeberka pokrój na części) i zalej je zimną wodą tak, by woda przykrywała mięso na "trzy palce". Włącz średni ogień i zagotuj. Następnie, zdejmij powstałe szumowiny, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka lisków laurowych. Dodaj także pietruszkę i kawałek selera.
- Warzywa obierz. Marchewkę, pora oraz cebulę pokrój na drobne kawałki i podsmaż je na patelni z dodatkiem oleju. Kiedy zmiękną, dodaj odrobinę soli. Smaż, aż warzywa wyraźnie oddadzą sok. Całą zawartość patelni włóż do garnka z wywarem.
- Szczaw opłucz i drobno posiekaj. Dodaj do zupy, gdy mięso i warzywa będą już miękkie. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
- Jeśli chcesz zabielić swoją szczawiową, do rondelka dodaj 2-3 łyżki śmietany 18 proc. i kilka chochelek czystej zupy. Wymieszaj całość bardzo dokładnie, by nie było grudek i wlej cienką strużką do zupy, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 5 minut.
Przepis na ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż się wydaje
Taka zupa szczawiowa to prawdziwy rarytas. Podawaj ją z młodymi ziemniaczkami okraszonymi masłem i koperkiem lub z jajkiem na twardo albo w koszulce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.