Przepis na ciasto z rabarbarem, czyli prawdziwy smak lata na talerzu. Przypomni ci dzieciństwo

Ciasto z rabarbarem to zdecydowanie typowo letni wypiek. Pyszne ciasto i chrupiący rabarbar to wspaniałe połączenie. Koniecznie spróbujcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Czy może być coś bardziej kojarzącego się z latem niż rabarbar? Chrupiące łodygi z cukrem są naprawdę pyszne. Można też z nich robić różne dania. Co powiecie na ciasto z rabarbarem? Mamy prosty przepis, zresztą zobaczcie sami.

Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?

Ciasto z rabarbarem nie wymaga wielu składników. Sprawdź, czego potrzebujesz

Do upieczenia ciasta z rabarbarem potrzebne są następujące produkty:

  • rabarbar - pół kilograma,
  • mąka pszenna - ćwierć kilograma,
  • jajka - 4 sztuki,
  • masło - kostka,
  • cukier (drobny, do wypieków) - 2 / 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka.

Na kruszonkę będą potrzebne:

  • mąka pszenna - półtorej szklanki,
  • masło - pół kostki,
  • cukier puder - 4 łyżki.

Rabarbar (zdjęcie ilustracyjne)Czy rabarbar jest szkodliwy? Właściwości zdrowotne rabarbaru

Przygotowanie ciasta z rabarbarem nie jest trudne. Składa się z kilku etapów

Instrukcja przygotowania ciasta:

Kruszonka:

  1. Rozpuść masło i ostudź. Wymieszaj z cukrem;
  2. Do masy dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, aż powstaną grudki.

Ciasto:

  1. Rabarbar umyj i pokrój w małe kawałki (np.  plastry). Posyp go cukrem i odstaw;
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia;
  3. Masło (w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem na gładką masę;
  4. Do maślanej piany dodaj jajka (w temperaturze pokojowej) i również zmiksuj;
  5. Połącz suche składniki z ubitą masą i wymieszaj dokładnie.n
  6. Wyłóż ciasto do formy, na nim ułóż kawałki rabarbaru, a całość posyp kruszonką;
  7. Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. godzinę, aż będzie złociste.

Gotowe ciasto rabarbarowe podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: