Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?
Czy może być coś bardziej kojarzącego się z latem niż rabarbar? Chrupiące łodygi z cukrem są naprawdę pyszne. Można też z nich robić różne dania. Co powiecie na ciasto z rabarbarem? Mamy prosty przepis, zresztą zobaczcie sami.
Ciasto z rabarbarem nie wymaga wielu składników. Sprawdź, czego potrzebujesz
Do upieczenia ciasta z rabarbarem potrzebne są następujące produkty:
- rabarbar - pół kilograma,
- mąka pszenna - ćwierć kilograma,
- jajka - 4 sztuki,
- masło - kostka,
- cukier (drobny, do wypieków) - 2 / 3 szklanki,
- proszek do pieczenia - łyżeczka.
Na kruszonkę będą potrzebne:
- mąka pszenna - półtorej szklanki,
- masło - pół kostki,
- cukier puder - 4 łyżki.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem nie jest trudne. Składa się z kilku etapów
Instrukcja przygotowania ciasta:
Kruszonka:
- Rozpuść masło i ostudź. Wymieszaj z cukrem;
- Do masy dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, aż powstaną grudki.
Ciasto:
- Rabarbar umyj i pokrój w małe kawałki (np. plastry). Posyp go cukrem i odstaw;
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia;
- Masło (w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem na gładką masę;
- Do maślanej piany dodaj jajka (w temperaturze pokojowej) i również zmiksuj;
- Połącz suche składniki z ubitą masą i wymieszaj dokładnie.n
- Wyłóż ciasto do formy, na nim ułóż kawałki rabarbaru, a całość posyp kruszonką;
- Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. godzinę, aż będzie złociste.
Gotowe ciasto rabarbarowe podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.