Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasta jogurtowe z owocami to symbol wiosny. Są lekkie, puszyste, a świeże owoce smakują wybitnie. Takie desery świetnie sprawdzają się też jako ciasto na niedzielę. Właściwie wszyscy je lubią i bardzo dobrze pasują zarówno do kawy, jak i do herbaty. Poniżej znajdziecie przepis na jedno z takich ciast.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy z ognia i studzimy.
W osobnej misce umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, wbijamy jajka, dodajemy jogurt.
Składniki mieszamy, aż się połączą (można użyć do tego robota kuchennego). Następnie powoli wlewamy rozpuszczone masło i cały czas mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę. Wierzch posypujemy owocami i lekko wciskamy je w ciasto. Jeśli używacie brzoskwiń, wcześniej je pokrójcie na mniejsze kawałki. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu oprószamy ciasto jogurtowe cukrem pudrem.
****
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.