Kotlety mielone - przepis, który zaskoczy niejednego smakosza. Nadzienie we włoskim stylu robi robotę

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ale z drugiej strony, tę potrawę można urozmaicać na setki różnych sposobów. Dziś mamy dla ciebie przepis na kotlety mielone, których smak z pewnością cię zaskoczy - wszystko za sprawą nadzienia z delikatnej mozzarelli i suszonych pomidorów.

Więcej przepisów na kotlety mielone inaczej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli jesteś fanem soczystych kotletów, ale z drugiej strony masz lekki przesyt tradycyjnych mielonych, mamy dla ciebie coś ekstra. Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami. Takie połączenie smaków zachwyci każdego i z pewnością pozostanie na długo w pamięci.

Kotlety mielone - przepis z włoską nutką

Składniki:

  • ok. 1 kg mielonego mięsa, najlepiej użyć drobi lub chudej wieprzowiny
  • 60 g sera mozzarella
  • 8-9 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 większa cebula
  • sól, pieprz, suszone oregano lub bazylia
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z włoską nutą - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulę i chwilę podsmażaj. Kiedy się zeszkli, zdejmij patelnię z palnika.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj namoczoną w mleku bułkę (porządnie ją odciśnij), wbij jajko, dodaj przeciśnięty czosnek, zeszkloną cebulę oraz przyprawy i wyrób dokładnie dłońmi. Jeśli chcesz, by twoje kotlety były bardziej puszyste, dodaj odrobinę wody gazowanej i porządnie je "uklep".
  3. Suszone pomidory pokrój w dość drobną kostkę, natomiast ser mozzarella pokrój w słupki lub większą kostkę, tak, by jeden kawałek przypadał na jednego kotleta.
  4. Zwilżonymi dłońmi formuj okrągłe kotlety i spłaszcz je. Następnie nakładaj kilka kawałków pomidorów oraz kawałek sera. Szczelnie zlep kotlety tak, by farsz nie wypłynął w czasie smażenia.
  5. Każdego kotleta odkładnie obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średniej mocy palnika, aż obu stron będą miały złoty i apetyczny kolor.

Takie kotlety mielone podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz, by miały intensywniejszy smak, zamiast mozzarelli użyj sera gorgonzola. Będą równie smaczne i trochę bardziej "włoskie".

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.